Csokis kuglóf

Csokis kuglóf

A TV Paprika Magazin 2011. februári számából készítettem el a ’ Levegőtől életre kelő kelt tésztás csoda’ alapján a ’ Csokis kuglóf - mint Tolsztoj, az élvezhető klasszikus ’-t. Bár én inkább Beethovent írtam volna…:) A megjelent összetevők mennyiségét duplájára növeltem, mert nagyobb, laposabb, szélesebb a kuglófformám. A kelesztési időt pedig jócskán lerövidítettem a kenyérsütő gépben való dagasztás miatt. Csuda könnyű, ezer felé foszlós, valóban ’ kelt tésztás csoda ’ lett a végeredmény. Nem bánom máskor sem a dupla adagot, mert gyerekzsúrra, reggelire vagy uzsonnára tálalva tejjel, kakaóval morzsányi sem marad majd belőle!

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 11 g porélesztő
  • 0.5 dl langyos víz
  • 8 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 0.5 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 25 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl főzőtejszín
  • kevés liszt a forma beszórásához
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Mélyebb tálkában összeöntjük a folyadékokat. A felvert tojásból evőkanálnyit félreteszünk a kenéshez, a többit a folyadék-cukor-só- élesztő-langyos vaj elegyéhez keverjük. Beleöntjük a kenyérsütő gépbe, rászórunk fél kg lisztet és kelesztő programra állítjuk, duplájára kelesztjük. Közben gőzfürdő felett kevergetve megolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel és krémesre hűtjük.

A megkelt tésztát kb. 25 cm széles és olyan hosszú téglalappá nyújtjuk, mint a forma kerülete. Megkenjük a tejszínes csokival, feltekerjük, az enyhén kilisztezett formába helyezzük, kb. 1 óra alatt - langyos helyen letakarva - duplájára kelesztjük.

A maradék felvert tojással megkenjük a tetejét, 180 fokra előmelegített sütő rácsára tesszük, 10 perc múlva 170 fokra mérsékeljük a hőt, és még 25 percig sütjük. Porcukorral, reszelt csokival meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánok: Nyersné Vajda Márta