Csokitorta recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
Mi az élet értelme? Talán épp ez!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 25 dkg liszt + a tortaformába
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál sütőpor
- 0.5 kiskanál só
- 15 dkg kakaópor
- 2 dl forró víz
- 40 dkg cukor
- 3 db tojás
- 17 dkg puha vaj + a tortaformába
- 2 dl kefir
- 1 kiskanál vaníliakivonat
A bevonathoz:
- 16 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 2 dl tejszín
- 15 dkg cukor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °Cra. Egy 28-30 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk, a papírt és a forma széleit kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük.
A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik edényben a kakaóporra forró vizet öntünk, és simára keverjük vele.
A cukrot és a tojásokat kézi mixerrel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a vajat is. Ezután hozzákeverjük a kakaós masszát, majd a kefirt és a vaníliakivonatot, és alaposan összedolgozzuk.
Ezután hozzákeverjük a lisztet, újra alaposan összedolgozzuk, és a tortaformába öntjük. Sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), majd hagyjuk kihűlni.
A bevonathoz a csokoládét apró darabokra törjük, majd a vajjal és a vaníliával egy közepes edénybe tesszük.
A tejszínt és a cukrot közepes lángon felmelegítjük, folyamatosan kevergetjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd a csokoládés keverékre öntjük. 1 percig állni hagyjuk, majd addig keverjük, míg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Legalább egy órára félretesszük hűlni.
A tésztát kivesszük a formából, és óvatosan eltávolítjuk róla a sütőpapírt. A tetejét és az oldalát megkenjük a csokimázzal, majd legalább egy órán át állni hagyjuk. Tálalásig lefedve a hűtőben tároljuk.