Csokoládédarabkás keksz makadámdióval recept

Csokoládédarabkás keksz makadámdióval
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
1968

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a népszerű sütemény melegen a legfinomabb, amikor a csokoládédarabok még krémesen lágyak benne, és szinte elolvadnak a szánkban. A makadámdió ugyanakkor ropogóssá teszi a kekszet. Az étcsokoládéhoz hasonlóan a diót is durvára vágjuk össze az előkészítés során.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 3 evőkanál félzsíros tej
  • 5 dkg makadámdió durvára összevágva
  • 1 db felvert tojás
  • 12 dkg vaj szobahőmérsékletű
  • 8 dkg világos muscovado cukor
  • 0.5 kiskanál vaníliakivonat
  • 2 dkg kakaópor
  • 0.25 kiskanál só
  • 8 dkg sütőporos fehér liszt
  • 0.25 kiskanál sütőpor
  • 5 dkg sima teljes kiőrlésű liszt
  • 12 dkg jó minőségű étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalommal) durvára összevágva

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával. Lassan beleöntjük a felvert tojást, és jól elkeverjük.

A kétféle lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a sóval együtt a krémes keverékre szitáljuk, majd a szitában maradt korpát is rászórjuk. Azután hozzáadjuk az étcsokoládét, a diót és a tejet, s az egészet alaposan összekeverjük.

Púpozott kiskanálnyi tésztahalmokat teszünk az előkészített tepsikbe, egymástól megfelelő távolságra, mivel sütés közben megnőnek. A kupacokat villával kissé lelapítjuk, és kb. 15 percig sütjük. A keksz akkor kész, amikor a tetejét az ujjunkkal megtapogatva puhának, de rugalmasnak érezzük.

Néhány percig a tepsiben hagyjuk hűlni és megkeményedni. Melegen vagy hidegen kínáljuk. Jól záródó dobozban 5 napig friss marad.

Tipp:

• A makadámdió helyett használhatunk közönséges diót vagy pekándiót is. Meggyes-mandulás kekszhez a kakaópor helyett sima fehér lisztet használunk, a durvára vágott csokoládé és makadámdió helyett pedig 6 dkg aszalt meggyet és 6 dkg mandulapelyhet teszünk a tésztába. Ha a kifejezetten mandulaízű kekszet kedveljük, a vanília helyett fél kiskanál keserűmandula-aromát adunk a tésztához.

Miért egészséges?

• Az étcsokoládé megfelelő mennyiségű rezet és hasznos mennyiségű vasat tartalmaz. A kakaócserje tudományos neve Theobroma cacao, aminek a jelentése: istenek eledele. A hagyomány szerint Casanova híres volt arról, hogy éjszakai hódításai előtt forró csokoládét ivott – állítólag jobban szerette, mint a pezsgőt. A vajban hasznos mennyiségű, zsírban oldódó A- és D-vitamint találunk. Az A-vitamin az éles látáshoz szükséges, és jót tesz a bőrnek, míg a D-vitamin nélkülözhetetlen az erős, egészséges csontozathoz.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 keksz), energia 240 kcal (1001 kJ), fehérje 3 g, zsír 15 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 22 g, (ebből cukor 13 g), rost 1 g, A-vitamin, réz


Csokoládédarabkás keksz makadámdióval recepthez kapcsolódó receptek

Csokoládédarabkás keksz makadámdióval

Csokoládédarabkás keksz makadámdióval

Ez a népszerű sütemény melegen a legfinomabb, amikor a csokoládédarabok még krémesen lágyak benne, és szinte elolvadnak a szánkban. A makadámdió ugyanakkor ropogóssá…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés