Csokoládés-mogyorós felfújt recept

Csokoládés-mogyorós felfújt
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1791

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Meglepően könnyen elkészíthető, mutatós, különleges alkalomhoz illő desszert. Zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos változaté. A desszert akkor a legfinomabb, ha jó minőségű csokoládét használunk az elkészítéséhez.

6 személyre

  • 2 kávéskanál vaj
  • 3 dkg mandulás puszedli, apró darabokra törve (vagy sima keksz)
  • 2.4 dl félzsíros tej
  • néhány csepp vaníliaeszencia
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő vagy fehár kukoricaliszt
  • 5 dkg őrölt mogyoró
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 70%-os kakaótartalommal) apró darabokra törve
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál mogyoró- vagy mandulalikőr
  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 8 dkg porcukor
  • 50 dkg földieper, félbevágva
  • 1 evőkanál porcukor a sütemény megszórásához

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gáznál 4-es fokozat). Kenjünk ki vajjal hat 2 dl-es kis szufléformát vagy tűzálló csészét, és béleljük ki az összemorzsolt mogyorós csókokkal, közben forgatva az edényeket, hogy a belső felületükre egyenletesen rátapadjon a morzsa.

A tejet a vaníliaeszenciával együtt öntsük egy lábasba, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzhelyről. Szórjuk a kukoricakeményítőt és az őrölt mogyorót egy keverőtálba, és habverővel vagy fakanállal keverjünk hozzá egy kis forró tejet, egyszerre csak 1 kanállal, hogy sűrű masszává álljon össze. Apránként adjunk hozzá annyi tejet, hogy sima, sűrű folyadékot kapjunk, majd keverjük hozzá a maradék tejet is. Öntsük vissza a keveréket a lábasba, és állandóan keverve forraljuk fel. Főzzük csendesen 2-4 percig, hogy besűrűsödjön.

Vegyük le a tűzhelyről, és tegyük bele a csokoládét. Fedjük le a lábast, és hagyjuk 1-2 percig állni, hogy a csokoládé elolvadjon. Jól keverjük össze. Adjuk hozzá egyenként a 2 tojássárgáját, majd a mogyoró- vagy mandulalikőrt.

A tojásfehérjéket a csipet sóval egy nagy tálban addig verjük kézi vagy gépi habverővel, amíg puha habot nem kapunk, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá kanalanként a cukrot. Folytassuk a habverést, amíg fényes, kemény habot nem kapunk.

Keverjünk a tojáshabból egy kanálnyit a csokoládés keverékbe, hogy könnyebb legyen, majd öntsük ezt a keveréket a maradék tojáshabra. Egy nagy spatulával vagy kanállal óvatosan forgassuk össze a tojáshabbal, amíg éppen csak elkeveredik. (Ne törődjünk néhány fehér csíkkal.)

Tegyük a keveréket az előkészített szufléformákba vagy csészékbe, és süssük 15 percig, mire a felfújt jól feljön és a teteje kissé megbarnul. Tálaljuk a felfújtat melegen, kistányéron mellé téve az eperszemeket. Tetszés szerint szórjuk meg egy kis porcukorral.

Tipp:

• Használjunk őrölt mandulát a mogyoró helyett, mandulalikőrt a mogyorólikőr helyett, kávélikőrrel pedig mindkettőt helyettesíthetjük. Zsírszegényebb változathoz hagyjuk ki a tojássárgáját, és növeljük a likőr mennyiségét 2 evőkanálnyira. Készítsünk kora nyári gyümölcsökből omlettet 4 személyre. Szórjunk meg 40 dkg felszeletelt földiepret vagy egész málnát 1-2 evőkanál porcukorral, és hagyjuk állni, amíg az omlettet elkészítjük. Melegítsük fel a grillsütőt közepes fokozaton. Válasszuk szét 3 nagy tojás sárgáját és fehérjét, és a tojássárgákat keverjük simára 2 evőkanál porcukorral. Adjunk hozzá 2 evőkanál tejet vagy narancslikőrt és 3 kávéskanál vaníliaeszenciát. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és forgassuk bele óvatosan a tojássárgájás keveréket a habba. Olvasszunk meg 2 kávéskanál vajat egy kb. 25 cm-es átmérőjű teflonserpenyőben. Öntsük a tojásos keveréket a serpenyőbe, és simítsuk el a tetejét. Süssük a tűzhelyen keverés nélkül, takaréklángon 4-5 percig vagy amíg az omlett alja meg nem pirul. Tegyük a grillsütőbe 1d-2 percre, hogy a teteje is enyhén megbarnuljon és megemelkedjen. Csúsztassuk előmelegített tálra, és vágjuk negyedekre. Tegyük a lecukrozott gyümölcsöt az omlettre, és tálaljuk.

Miért egészséges?

• Senkinek sem kell bűntudatot éreznie, ha néha engedélyez magának egy kis édességet, ha az étrendje egyébként egészséges. Tudományosan bizonyított tény, hogy a csokoládé fogyasztása hasznos a szervezet számára. Azok, akik időnként megengednek maguknak egy kis nyalánkságot, általában boldogabbak és kevésbé feszültek. Az orvosok pedig azt állítják, hogy a boldog emberek tovább élnek.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 340 kcal, fehérje 8 g, zsír 16 g (ebből, telített 5 g), szénhidrát 44 g (ebből cukor 34 g), rost 1,5 g, C-vitamin, B2-, B6-, E-vitamin, kalcium, réz, vas


Csokoládés-mogyorós felfújt

Csokoládés-mogyorós felfújt

Meglepően könnyen elkészíthető, mutatós, különleges alkalomhoz illő desszert. Zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos változaté. A desszert akkor a legfinomabb, ha jó minőségű…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés