Csokoládés, karamellás, banános pite recept

Csokoládés, karamellás, banános pite
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
640

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kicsit bonyolult, de megéri elkészíteni!

4 személyre

  • Hozzávalók az omlós tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 75 gr cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál hideg víz, vagy tej
  • 2 ek porcukor
  • egy kevés kakaópor a diszítéshez.

A banános réteghez:

  • 4 db 4 nagy érett banán meghámozva, hosszában félbevágva, aztán minden fél banán 3-4 rövid darabra vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 400 gr karamellkrém (2 evőkanálnyit tegyünk félre belőle a csokis réteghez)

A csokoládés réteghez:

  • 300 gr étcsokoládé
  • 300 ml sűrű zsíros tejszín
  • 2 evőkanál karamell
  • 3 evőkanál sötét rum
  • 1 evőkanál barna cukor

A tálaláshoz:

  • 200 ml tejszín
  • 2 evőkanl porcukor
  • egy kevés kakaópor a díszítéshez

Elkészítés

Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 24 cm átmérőjű, mély piteformát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tészta közepére terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá sütőbabot, és süssük 15 percig, míg a széle aranyszínűre pirul. Távolítsuk el a sütőpapírt a babbal együtt, és süssük a tésztát újabb 15 percig. Közben tegyük egy mély serpenyőbe a vajat és a cukrot, és pirítsuk a banánt addig, míg karamellizálódik.

Olvasszunk meg 25 g csokoládét, és kenjük az egészet a tésztalapra. Úgy csorgassuk bele, mint a palacsintát a serpenyőben. Ha megszilárdult a csokoládé a kihűlt banánokat rendezzük el a rajta. Öntsük a tetejére a karamellt, és tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a csokoládés krémet.

A megmaradt csokoládét 2 ek karamellel, a tejszínnel, a rummal és a cukorral együtt tegyük hőálló tálban forrásban lévő víz fölé, és olvasszuk, keverjük össze. Ezt a keveréket öntsük a banános rétegre, és tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára.

A tálaláshoz emeljük ki a tortát a formából, ilyenkor jó, ha kivehető aljú piteformát használunk. Így könnyebb a kivétele. A 200 ml tejszínt a porcukorral együtt verjük kemény habbá. Töltsük habzsákba, és tetszés szerint díszítsük vele a pitét. Végül hintsük a tejszínhabra kevés kakaóport. A felszeletelt süteményhez külön kínálhatjuk a maradék tejszínt.


Csokoládés, karamellás, banános pite recepthez kapcsolódó receptek

Csokoládés, karamellás, banános pite

Csokoládés, karamellás, banános pite

Kicsit bonyolult, de megéri elkészíteni!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés