Csörögefánk recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 75 perc
Megnézték: |
Az alábbi recept a messzi északról származik: a csörögefánk Norvégiában, Dániában, sőt Izlandon is hagyományos süteménynek számít. A tésztáját ízlés szerint kardamommal is fűszerezhetjük.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 40 dkg liszt, és egy kevés a nyújtáshoz
- 2 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 0.5 kiskanál só
- 10 dkg habtejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 4 dkg élesztő
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- zsiradék a kisütéshez
Elkészítés
A tésztához a vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk, azután a liszttel és a sóval együtt tálba tesszük. A tejszínt meglangyosítjuk, majd az élesztővel, a cukorral, a tojásokkal és a citromhéjjal simára keverjük.
A tojásos tejszínt a lisztkeverékhez öntjük. Kézi mixer dagasztókarjával az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarva 40 percig meleg helyen kelesztjük.
Vékonyan belisztezett munkalapon kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
Derelyevágóval összesen 24 rombuszt (az élek hosszúsága: 6 cm) vágunk ki a tésztából. A rombuszokat középen hosszan bemetsszük, és a tésztalap egyik sarkát óvatosan áthúzzuk az így keletkezett nyíláson.
A fánkokat konyharuhával letakarjuk, és kb. 20 percig kelesztjük. A zsiradékot egy lábasban 180 °C-ra felforrósítjuk. Mindig csak 3-4 fánkot sütünk egyszerre, kb. 5-6 percig, közben egyszer óvatosan megfordítva őket. Amikor szép aranybarnára pirultak, kiszedjük és háztartási törlőpapíron lecsepegtetjük a fánkokat. Meghintjük porcukorral, és még melegen tálaljuk.