Csörögefánk

Csörögefánk

Az alábbi recept a messzi északról származik: a csörögefánk Norvégiában, Dániában, sőt Izlandon is hagyományos süteménynek számít. A tésztáját ízlés szerint kardamommal is fűszerezhetjük.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 40 dkg liszt, és egy kevés a nyújtáshoz
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 0.5 kiskanál só
  • 10 dkg habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • zsiradék a kisütéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához a vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk, azután a liszttel és a sóval együtt tálba tesszük. A tejszínt meglangyosítjuk, majd az élesztővel, a cukorral, a tojásokkal és a citromhéjjal simára keverjük.

A tojásos tejszínt a lisztkeverékhez öntjük. Kézi mixer dagasztókarjával az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarva 40 percig meleg helyen kelesztjük.

Vékonyan belisztezett munkalapon kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

Derelyevágóval összesen 24 rombuszt (az élek hosszúsága: 6 cm) vágunk ki a tésztából. A rombuszokat középen hosszan bemetsszük, és a tésztalap egyik sarkát óvatosan áthúzzuk az így keletkezett nyíláson.

A fánkokat konyharuhával letakarjuk, és kb. 20 percig kelesztjük. A zsiradékot egy lábasban 180 °C-ra felforrósítjuk. Mindig csak 3-4 fánkot sütünk egyszerre, kb. 5-6 percig, közben egyszer óvatosan megfordítva őket. Amikor szép aranybarnára pirultak, kiszedjük és háztartási törlőpapíron lecsepegtetjük a fánkokat. Meghintjük porcukorral, és még melegen tálaljuk.