Csúsztatott krémes recept

Csúsztatott krémes
4.5 14

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
9206

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a nagyon kiadós, nagyon krémesen finom, vanília illatú süteményt több, mint 50 éve sütötte először Édesanyám. Kisgyermek korunkban egyszer felszeletelés előtt a szobába jövet megcsúszott a szőnyegen, és a krémessel együtt a parkettán landolt... A családunkban azóta nevezzük Csúsztatott krémesnek a Skót krémest. Receptje eredetileg egy szórólap hátoldalán volt, amit 1956-ban helikopter juttatott Zalaegerszeg fölé... Lassan 40 éve az én családom karácsonyának elmaradhatatlan édessége - immár Édesanyám emlékével.

15 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 70 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 20 dkg Rama margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csomag szalakáli
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 8 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola (elmaradhat)
  • 1.5 liter tej + 2 dl
  • 1 db vaníliarúd

Elkészítés

A liszttel a szalakálit, sót, a tejföllel a tojásokat, a cukorral a margarint elkeverem, majd egy tálban lazán összeállítom. Nem szabad agyon gyúrni:) Cipót formálok, 60 percig pihentetem. 4 részre osztom, a tésztákat sütőpapíron, folpack alatt vékonyra nyújtom. Papírral együtt a tepsi hátoldalára teszem, a folpackot leveszem, villával megszurkálom, kb. 10-10 perc alatt mindegyik lapot világosra sütöm 180 fokos sütőben. Meg ne égjen!

Csomagolópapírokra csúsztatva hűlni hagyom. A mazsolát langyos vízben átmosom, beáztatom. A krémhez a tojásokat óvatosan szétválasztom. Ne kerüljön sárgája a fehérjébe, mert nem lehet kemény habbá verni. A hasított vaníliarúdból kikaparom a velőt, együtt beleteszem 1.5 liter tejbe, felforralom. (Kevés vajjal ki szoktam kenni a tejeslábast, így nem kap oda a krém.)

Közben géppel felverem a habot, majd cukorral a tojássárgákat is, amibe apránként hozzáteszem a 2 dl hideg tejet. A forró tejbe öntöm a tejes-cukros-tojássárgás keveréket, állandóan keverve csak addig főzöm, míg egyet forr. Oda ne kapjon! (Ha nem figyelek eléggé, túlfőzésnél kipelyhesedik a tojás, és kezdhetem elölről:) Lehúzom a lángról, beleszórok 3 csomag vanillincukrot, kiveszem a vaníliarudat, lazán összekeverem a tojáshabbal és a lecsöpögtetett mazsolával. Együtt már nem főzöm. Langyosan megkenem a tésztalapokat. Szép, magas lesz.

A maradék vanillincukrot elkeverem a porcukorral, rászórom a megtöltött süti tetejére. Keresek neki egy nyugis helyet, mert az isteni vanília illatban tobzódó lakásban nehéz megállni, hogy szigorúan csak másnap szeleteljem kockákra. A kissé felszívott krémtől a levegős tésztalap addigra puhul meg. A szájban krémesen elomló végeredmény kárpótol a maceráért...


Csúsztatott krémes

Csúsztatott krémes

Ezt a nagyon kiadós, nagyon krémesen finom, vanília illatú süteményt több, mint 50 éve sütötte először Édesanyám. Kisgyermek korunkban egyszer felszeletelés előtt a…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Csúsztatott krémes recepthez

vajdamarta - 2011. január 25. 12345
Örülök, Mónika! Úgy legyen!!!
thumb
Perák Mónika - 2011. január 11. 12345
Kedves Márta! Ezzel a képcserével engem lenyűgöztél. Most már biztos, el fogom készíteni a krémest. Szia, Mónika
thumb
Receptvarázs - 2011. január 11. 12345
Igazán nincs mit! Írtam emilben a montázsról! Neked is szép napot!
thumb
vajdamarta - 2011. január 11. 12345
Kedves Dia! Köszönöm szépen a képcserét! Szép napod legyen: Márti
thumb
Perák Mónika - 2010. december 30. 12345
Kedves Márti! Írtad, hogy mindenki előtt ott a lehetőség bekerülni az újságba. Most mindez nekem is sikerült a "Zebratortám"-mal. Köszönöm a sok ötletet, melyet receptjeidből merítek. Üdvözlettel: Perák Mónika
thumb
vajdamarta - 2010. november 22. 12345
Sajnálom, Évi! Nagy gáztepsi hátoldalára való 4 lapnyi a mennyiség, ami az én fotómon is szögletes:) Kerek lapokból szerintem 8 is kijön, vagy a mennyiséget felezni kellett volna, amit te honnan tudhattál? Bármit feltöltöttem eddig, a recept szerint elkészítve minden megállja a helyét, hiszen csakis az elkészített ételeimet tudom lefotózni, igaz? Elhiszem, hogy szörnyülködtél, én is nagyon mérges lettem volna a helyedben. Kérlek, ne haragudj. Mivel tudnálak kárpótolni?
évi - 2010. november 22. 12345
Szia! Javaslom, hogy írd a receptbe a tepsi méretét, mert én kerek formában sütöttem, és borzalmas lett, sokkal nagyobb tepsire van méretezve. Az újságban láttam a receptet, ahol kerek formában szerepel, ezért gondoltam, hogy jó lesz. A krémet egy kis pudinggal lehet szilárdabbá tenni.
thumb
vajdamarta - 2010. október 02. 12345
Kedves 'admin'! ÉN köszönöm NEKTEK ezt a jól sikerült weboldalt. Mindannyiunk örömére élvezkedjetek még nagyon sokáig! /Remélem, hétfőn még meg tudom venni az okóberi TV Paprika Magazint./ Szeretettel: Márti
thumb
vajdamarta - 2010. október 02. 12345
Kedves 'madocsa'! Mézes-, vajas-leveles- és különböző piskótalapokkal, -tekercsekkel már találkoztam egyes üzletek, pékségek polcain, de félkész szalakális lapokkal még nem. Talán azért, mert elég törékeny, vagy talán a lap előre megsütve nem kedveli a fagyasztást. Sajnálom, ebben nem tudok segíteni. Szánd rá magad, hogy megsütöd. Nem macerás, gyorsan megvan, bár nyújtás előtt kis ideig pihentetni kell. Volt már olyan a történelemben, hogy este összeállítottam a tésztát, s másnap nyújtottam, sütöttem, töltöttem. Nem befolyásolta a végeredményt:) A folpack-sütőpapír duót nagyon megkönnyíti a nyújtást. A sütése laponként meg csak pár perc. Várom, sikerült-e rászánnod magad. Üdv.: Márti
thumb
vajdamarta - 2010. október 02. 12345
Mónika, köszönöm! Készítsd el, nem bánod meg. Még nem láttam az októberi TV Paprika Magazint, de már szóltak, h. felismertek a fotóról, és benne van a családi receptünk, a Csúsztatott- vagy Skót krémes. Nagyon örülök. Mindenki előtt ott a lehetőség bekerülni:) Üdv.: Márti
madocsa - 2010. október 01. 12345
Kedves Márti! Esetleg nem tudsz valami jó pékséget vagy egyéb helyet, ahol ilyen lapokat előre elkészítve árulnak? Tudom, hogy az "otthoninak" nincs párja, de így mégiscsak egyszerűbb... Üdvözlettel, madocsa
thumb
Perák Mónika - 2010. szeptember 30. 12345
Kedves Márta! Gratulálok a krémesedhez, mellyel bekerültél az újságba. Mindig örömmel fogadom az újabb receptjeidet. Üdvözlettel: Mónika
admin - 2010. szeptember 28. 12345
Kedves Márta! Nem sajnos nem kaptunk, pedig éjjel-nappal nyitott ablaknál dolgozunk:) És semmi :) Örülünk hogy tetszik az új oldal!!!! És jól látod, mindig éhesek vagyunk a rengeteg recept miatt...de nem szomorkodunk, élvezzük! Hát a fotókkal kapcsolatban nem tudok mit mondani, egy csomó mindenen múlik: a gépen, a megvilágításon, a napszakon. És egyébként átjön a fotóidon a finomság! Köszönjük!
thumb
vajdamarta - 2010. szeptember 28. 12345
Drága 'admin'! Zsigmond Gáboréktól nem kaptatok kóstolót, mikor megsütötték a leendő októberi TV Paprika Magazinba? Ejnye-bejnye:):) Szívesen küldök nektek Karácsonykor, majd nyisd az ablakot:)! Dupla adagot készítek, jut belőle. Ám ha eljönnétek érte, valóban adok is, nem a levegőbe ígérem!!! Elhiszem, h. ennyi recept átolvasására, kép nézegetésre intenzíven beindul a nyálképződésetek. Nem is tudom, hogyan bírjátok... Nagyon tetszik a Receptvarázs.hu új 'arca'. Pl. praktikus, h. rögtön látom és olvashatom is a napi hozzászólásokat. Fotós tanácsot szívesen vennék - talán nem vagyok vele egyedül - , mert nem mindig jön át úgy a feltöltött képen az, amit láttatni szeretnék. Köszönöm. További örömteli munkát kívánok a Csapatnak!