Currys kölessel töltött csirke recept
Beküldő: Gasztropajti Nehézség: Elkészítési idő: 240 perc
Megnézték: |
Különleges fűszerezésű, inkább ázsiai ízesítésű töltött csirkét készítettem egy ritkán használt alapanyaggal, a kölessel.
- 1 db 1 db. egész csirke
- 10 szem fekete bors
- só
A töltelékbe:
- 20 dkg csirkemáj
- 10 dkg előfőzött köles
- őrölt bors, curry por, őrölt pirospaprika, morzsolt majoránna
- 1 db vöröshagyma
- kevés cayenne bors
- 1 db citrom reszelt héja
- kevés fokhagymapor
- 0.5 db citrom leve
- 2 db tojás
A csirke külső fűszerezéséhez:
- só
- őrölt pirospaprika
- kevés étolaj
- 1 kanál ketchup
- 1 dl sör
A fűszeres krumplihoz:
- 2 kg krumpli
- 3 db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- só, őrölt pirospaprika
- kevés morzsolt bazsalikomlevél
- étolaj
Elkészítés
A csirkemájat külön edényben megfőztem fűszer nélkül.
A csirkét hideg vízben feltettem főni néhány szem borssal, 1 kanál sóval. 30 percig előfőztem.
A kölest csirke alaplében megfőztem az előírás szerint.
A közben meghűlt csirkemájat feldaraboltam apróra.
Összeállítottam a csirke töltelékét. A vöröshagymát nagyon apróra daraboltam, enyhén megsóztam, majd elkevertem a darabolt csirkemájjal, a megfőtt kölessel, kevés borssal, sóval, majoránnával, 1 kanál curryporral, (paszta is használható) kevés őrölt pirospaprikával, pici cayenne borssal, ( csilipehely is használható hozzá, vagy csípős őrölt paprika), hozzáreszeltem egy citrom héját, és belefacsartam 1/2 citrom levét, kevés fokhagymaporral, és 2 tojással elkevertem, majd megtöltöttem vele a csirkét. A csirke lábait összekötöttem, és kívülről megsóztam, kevés őrölt pirospaprikával, 1 kanál ketchuppal, elkevert 1 kanál olajjal kívülről bekentem.
A krumplit megpucoltam, kockákra vágtam, megsóztam, kevés őrölt paprikával, bazsalikom levéllel, és kevés étolajjal jól elkevertem, hozzákevertem a felcsíkozott hagymát, a fokhagymagerezdeket, és a tepsi aljára terítettem.
Erre fektettem a töltött csirkét, majd lefóliáztam, és a sütőbe tettem. Addig sütöttem, míg a krumpli is megpuhult. A legvégén a fóliát levéve 1 dl. sört öntöttem a csirke tetejére csak azért, hogy kicsit ropogósabb legyen a csirke bőre. Majdnem 4 óráig sült, lassú tűzön.