Datolyás sütemény karamellszósszal recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
- 20 dkg datolya
- 1 dl forró víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 18 dkg liszt
- 1.5 kiskanál sütőpor
- 0.6 dl tej
A szószhoz
- 20 dkg vaj
- 2.5 dl tejszín
- 30 dkg barna cukor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °c-ra. Az apróra vágott
datolyát felöntjük a forró vízzel, majd félretesszük, és megvárjuk, míg a vizet teljesen fel nem szívja.
A vajat és a cukrot kézi mixerrel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és azzal is elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a beáztatott datolyát és a tejet, és alaposan összekeverjük.
Kivajazunk és kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű sütőformát, belekanalazzuk a tésztát, a tetejét lesimítjuk, és sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
Közben a szószhoz kis lángon addig hevítjük a darabokra vágott vajat, a tejszínt és a cukrot, míg a cukor el nem olvad. Ezután a lángot feljebb véve sűrűre forraljuk. Tálaláskor meglocsoljuk vele a süteményszeleteket.