Dinnyeleves bogyós gyümölcsökkel recept

Dinnyeleves bogyós gyümölcsökkel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1400

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a mutatós levest szinte bármilyen sárgadinnyéből – mint például a zöld húsú gallia vagy a mézdinnye – elkészíthetjük, csak az a fontos, hogy teljesen érett és jó édes legyen. Forró nyári napokon frissítő első fogásként tálalhatjuk. Tegyünk minden adagra díszítésül gyümölcspürét és néhány szem bogyós gyümölcsöt.

4 személyre

  • 1 db nagy, érett, zöld húsú sárgadinnye (kb. 1.25 kg)
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 15 dkg fekete áfonya
  • 1 db limonella leve
  • 1 darab 3.5 cm hosszú gyömbér meghámozva és lereszelve
  • 1.2 dl frissen facsart narancslé
  • 15 dkg málna vagy eper

Elkészítés

A dinnyét félbevágjuk, a magokat kidobjuk, a húsát kanállal kivájjuk, és turmixgépbe vagy robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a limonella levét és a gyömbért. Simára keverjük, időnként szünetet tartva, hogy a dinnyedarabokat a tartály aljába tereljük. A pépet egy tálba öntjük, lefedjük, és 30 percre behűtjük.

A fekete áfonyát turmixgépbe vagy robotgépbe tesszük. Hozzáöntjük a narancslevet és a joghurtot, majd simára keverjük. Áttesszük egy másik tálba, lefedjük, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A dinnyelevest 4 behűtött üvegtálkába merjük. A feketeáfonya-pürét négyfelé osztva a kitálalt adagok közepére kanalazzuk. A málnát vagy epret is rászórjuk, majd azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Próbáljuk ki sárga húsú dinnyével, például ogen, charentais vagy kantalup fajtájúval, és a piros bogyós gyümölcsök helyett díszítsük a levest felszeletelt kivivel. Készíthetünk levest egy 2 kg-os görögdinnyéből is. A magjait kiszedjük, a húsát feldaraboljuk, majd a limonella levével és a gyömbér helyett 1 kimagozott és apróra vágott friss, zöld csilipaprikával pürésítjük. A fekete áfonyát a málnával és/vagy eperrel együtt durvára összetörjük, közben hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi narancslevet. Az eredeti receptben szereplő joghurtra nincs szükség.

Miért egészséges?

• Valamennyi dinnye tartalmaz B- és C-vitamint, energiát viszont alig. Mivel magas a víztartalma, kiválóan oltja a szomjat. A gyömbérről kimutatták, hogy gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik, ezért enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit. A fekete áfonya gazdag C-vitaminban, továbbá hasznos mennyiségű oldható rostot is tartalmaz. Különféle fitovegyületek találhatók benne: például antociánok, amelyek elősegítik a fertőzések és a gyulladások leküzdését, flavonoidok, amelyek erősítik a hajszálereket, és javítják a vérkeringést, valamint ellágsav, amelynek segítségével megelőzhető a sejtekben rákot okozó kóros elváltozás. A vörös áfonyához hasonlóan a fekete áfonya is tartalmaz antibiotikus hatású vegyületeket, amelyek csökkentik a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 110 kcal (459 kJ), fehérje 3 g, zsír 1 g (ebből telített 0,5 g), szénhidrát, 24 g (ebből cukor 24 g), rost 4 g, C-vitamin, kálium, B1-, B2-vitamin, kalcium, folsav


Dinnyeleves bogyós gyümölcsökkel

Dinnyeleves bogyós gyümölcsökkel

Ezt a mutatós levest szinte bármilyen sárgadinnyéből – mint például a zöld húsú gallia vagy a mézdinnye – elkészíthetjük, csak az a fontos, hogy teljesen érett…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés