Dióhabos sütemény Dunabogdányból

Dióhabos sütemény Dunabogdányból

Az apró sütemények a lakodalmakban nagyon elterjedtek. Ez a süti bizonyára mindenkinek tetszeni fog, még azoknak is, akik nem kedvelik a diót. Sokféleképpen elkészítették már, de vajon a házi tojástól ilyen szép sárga színű tésztásat is eltudja készíteni mindenki? Miért ne? Vegyünk hozzá házi tojást, mert attól lesz ilyen szép! Dunabogdányban állítólag így sütik, és azt gondolom, nagyon is jól!

6 személyre

  • 4 db tojássárgája
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj
  • 18 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja

Tepsi kenéséhez:

  • 2 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 2 evőkanál liszt

A tetejére:

  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 4 db tojásfehérje
  • 12 dkg kristálycukor
  • 12 dkg darált dió
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához a tojássárgáját a porcukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük és hozzáadjuk a puha vajat.

A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. Reszelt citrommal ízesítjük. Se nem folyós, se nem gyúrható tészta lesz belőle, de így jó.

Zsírpapírral kibélelt 18x25 méteres átmérőjű tepsibe simítjuk (vizes késsel vagy kézzel a legkönnyebb). Egyenletesen megkenjük lekvárral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalaként a cukrot is hozzáadjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a diót. Egyenletesen a megkent tésztára simítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180 fokos légkeveréses sütőben 165 fokon) 25-30 percig sütjük.