Diós-mogyorós krémes recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
Az interneten számos érdekes süti receptet lehet találni, így fedeztem fel ezt a nagyon finom diós krémes desszertet. A nevét és kicsit a sütit is átvariáltam, mivel a kemény karamellcukros dolgokat mellőzzük. A fogainkat kímélnünk kell már a mi korunkban, nem mintha öreg lennék annyira, de már nem a fiatal korosztályt képviselem. Szóval a tetejét nem krantzos (grillázs) cukorral, hanem őrölt pörkölt mogyoróval szórtam meg, és nagyon jót is tett a sütinek. Büszke is vagyok magamra hogy így összehoztam, pedig nem vagyok cukrász. Igaz dolgoztam 2-3 évet a szakmában, de ez azért más. Nos győződjön meg róla, aki elkészíti, de nem fog csalódni, annyira jó. A krémje csodásan finom.
- 8 db tojás közepes
- 8 evőkanál kristálycukor
- 8 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg őrölt dió (jobb ha pörkölt)
- 1 db 23 x30 cm -es sütőtepsi
- zsírpapír, amit méretre vágunk
Karamellkrém:
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tejszín 30%-os
- 5 dkg vaj
Vaníliakrém:
- 20 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál vanília aroma
- 4 db tojássárgája
- 1 dl hideg tej
- 40 g liszt
- 3 dl tej
- 20 dkg vaj
Mályvacukor
- 3 db tojás fehérje
- 10 dkg kristálycukor
- csipet só
- 1 db citrom leve
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét 8 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Pici sót is tehetünk bele. A tojás sárgákat egyenként egy spatula segítségével körkőrösen hozzáadagoljuk a fehérje habhoz. A lisztet a sütőporral leszitáljuk, és a diót belekeverjük. A száraz anyag következik. Szintén a spatulával óvatosan keverjük a diós lisztet, hogy szép krémes tésztát kapjunk.
Egy 20x30-as tepsit kibélelünk zsírpapírral, és a masszát beleöntjük, majd eligazítjuk. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A karamellt elkészítjük úgy, hogy egy edénybe öntjük a cukrot, és hagyjuk karamellizálódni, majd amikor egyenletesen aranybarna, akkor öntjük bele a tejszínt, és simára sűrűsödni fog állandó keverés mellett. A vajat tesszük a végén hozzá. Elkeverjük, és ha elég sűrű, akkor hagyjuk kihűlni. A vanília krémhez a cukorral habosra keverjük a tojássárgákat, adjuk hozzá az aromát, pici sót. Öntsük hozzá az 1 dl tejet, míg a 3 dl tejet forraljuk fel, és azt is keverjük hozzá egy habverővel szép lassan, majd egy edényben forraljunk vizet, és vízgőz felett főzzük kevergetve jó sűrűre. Hagyjuk kihűlni, és akkor a puha vajjal habosítsuk fel egy robotgép segítségével. A kisült diós lapot én ketté vágtam, és így kentem meg a karamell krémmel. Erre kerül a vaníliakrém fele. Majd a piskótát ráhelyezzük a krémre, és bekenjük a maradék sárga krémmel.
Tetejére elkészítjük a 4 tojás fehérjéből a mályvacukrot, amit kristálycukorral, és citromlével gőz felett sűrűre keverünk, hogy állaga fényes, és krémes legyen.
Kicsit hagyjuk hűlni, és csak utána kenjük rá a tojáshabot a krém tetejére. Egyenletesen elkenjük, majd pirított őrölt mogyoróval gazdagon megszórjuk. Behűtjük, majd szeletekre vágjuk.