Diós, fahéjas tekercs recept

Diós, fahéjas tekercs

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1425

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Klasszikus fahéjas tekercs dióval bolondítva

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 9 darabhoz:

  • 9 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 1.75 kiskanál porélesztő
  • 3 db tojás
  • 38 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 kiskanál só
  • 11.5 dkg puha vaj + 0.5 evőkanál olvasztott vaj
  • nagy szemű só a tetejére

A mázhoz:

  • 8 dkg dió
  • 11.5 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1.8 dl tejszín
  • 3 evőkanál méz
  • 0.25 kiskanál só
  • 0.25 kiskanál reszelt narancshéj

A töltelékhez:

  • 11.5 dkg puha vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só

Elkészítés

A tejet kissé felmelegítjük, hozzákeverünk 1 evőkanál cukrot, majd beletesszük az élesztőt, és 5 percig állni hagyjuk. Ekkor hozzáadunk 2 tojást, és simára keverjük.

A maradék cukrot, a lisztet és a sót összekeverjük, dagasztógépbe tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, és miközben a gép dolgozik, kisebb adagokban hozzáadjuk a vajat is. Kb. 5 perc alatt lágy, fényes tésztát készítünk.

Egy közepes edényt vékonyan kikenünk olvasztott vajjal, és beletesszük a tésztát. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, majd műanyag fóliával letakarva, meleg helyen 1,5-2 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután 2 órán át hűvösen tartjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A durvára vágott diót egy tepsibe rendezzük, és 10-12 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük hűlni.

A mázhoz a vajat közepes lángon felhevítjük, hozzákeverjük a barna cukrot, a tejszínt, a mézet, a sót és a narancshéjat, majd addig forraljuk, míg fényes nem lesz, és a színe aranybarnává nem változik. 2,5 dl-t egy 20x20 cm-es sütőedénybe öntünk belőle, majd megszórjuk a dió egynegyedével, és hagyjuk kihűlni.

Elektromos keverőgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk a töltelék hozzávalóit. A megkelt tésztát belisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 0,5 cm vékony, 20x32 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a közepét megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabb eső szélén 2,5 cm-t üresen hagyunk.

A tetejét megszórjuk 2 negyedrésznyi dióval, majd hosszában feltekerjük, és éles késsel keresztben 9 részre vágjuk. (Közben a kést meglisztezzük, mert a tészta ragacsos.) A darabokat kézzel kör alakú tekercsekké formázzuk, majd a sütőedénybe rendezzük, és meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A maradék 1 tojást elkeverjük ½ evőkanál vízzel, megkenjük vele a tekercsek tetejét, és a sütőben aranybarnára sütjük (kb. 50 perc). A sütőből kivéve 5 percig állni hagyjuk, majd meglocsoljuk a maradék mázzal, megszórjuk a maradék dióval és a nagy szemű sóval, és szobahőmérsékleten tálaljuk.


Diós, fahéjas tekercs recepthez kapcsolódó receptek

Diós, fahéjas tekercs

Diós, fahéjas tekercs

Klasszikus fahéjas tekercs dióval bolondítva

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés