Diós és mákos bejgli

Diós és mákos bejgli

Karácsony nem telhet el bejgli nélkül, és nem túlzok amikor azt mondom, hogy az ünnepi asztal tartozéka. Ez a mostani recept úgy jött létre, hogy a régi receptemet újra gondoltam, mivel szeretek a receptekkel kísérletezgetni ... természetesen a főpróba meg volt, és kimerem jelenteni, hogy jól sikerült, finom lett. ;) Na jó, nem szaporítom tovább a szót, lássuk én hogyan készítettem el ...!

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tészta hozzávalói:

  • 0.5 kg liszt
  • 25 dkg ráma margarin (hideg)
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej (langyos)
  • csipet só
  • 1 db tojás a lekenéshez

Diós töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg dió (darált)
  • 1 dl tej
  • 18 dkg porcukor
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 kiskanál rumaroma
  • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg mák (darált)
  • 1.5 dl tej
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 db kisebb citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Elkészítés: (tepsi mérete: 22cm x 30cm) Egy rúd diós, és egy rúd mákos bejglink lesz!

1. Először a töltelékeket készítjük el: a tejbe a diós töltelék összes hozzávalóit beletesszük, és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félre tesszük hűlni. A mákos tölteléket ugyan így készítjük el, mint a diósat.

2. Tészta elkészítése: a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, két egyforma cipóra. Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit. A felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és a villával kicsit megszurkáljuk.

4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg).

5. Mikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeleteket vágunk belőlük.