Diós kifli recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
A laktató kiflik zamatos diótölteléküknek köszönhetően pompásan illenek a délutáni kávéhoz vagy teához.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 1.25 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 7 dkg vaj
- 1 db citrom
- 2 evőkanál cukor
- 37 dkg liszt
- 1 db tojás
- só
A töltelékhez:
- 0.25 kiskanál őrölt fahéj
- 0.25 kiskanál szegfűszeg
- 0.25 kiskanál szegfűbors
- 0.25 kiskanál ánizs
- 2.5 dkg kukoricakeményítő
- 2.5 dl tej
- 30 dkg darált dióbél
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- bourbon vanília
Elkészítés
A tésztához 2 evőkanál langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy tálba, alakítsunk ki benne mélyedést, és öntsük bele az élesztőt. Hintsünk rá kevés lisztet, és kelesszük, amíg a felszíne repedezni kezd.
Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, és reszeljük le a héját. Adjuk a tésztához a maradék tejet, a vajat, a tojást, a maradék cukrot, a citromhéjat és 1 csipet sót, és gyúrjuk össze az egészet. Kelesszük 20 percig.
A töltelékhez keverjük el a kukoricakeményítőt 2 evőkanál tejben. Forraljuk fel a maradék tejet, és adjuk hozzá. A tojássárgája kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót, és forraljuk fel.
Nyújtsuk ki a kelt tésztát, és vágjuk fel 13 cm oldalhosszúságú háromszögekre. Tegyünk mindegyik darabra a töltelékből, az egyik oldal felől göngyöljük fel, és formáljunk belőle kifliket. Keverjük ki a tojássárgáját, és kenjük meg vele a kifliket.
Kelesszük még 20 percig. Rendezzük a kifliket kivajazott tepsire, és a sütőben süssük pirosra őket.
Tipp:
Felső/alsó láng: 200 °C
Gáz: 3-4. fokozat