Diós kifli

Diós kifli

A laktató kiflik zamatos diótölteléküknek köszönhetően pompásan illenek a délutáni kávéhoz vagy teához.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 1.25 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 1 db citrom
  • 2 evőkanál cukor
  • 37 dkg liszt
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 0.25 kiskanál őrölt fahéj
  • 0.25 kiskanál szegfűszeg
  • 0.25 kiskanál szegfűbors
  • 0.25 kiskanál ánizs
  • 2.5 dkg kukoricakeményítő
  • 2.5 dl tej
  • 30 dkg darált dióbél
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • bourbon vanília
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához 2 evőkanál langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy tálba, alakítsunk ki benne mélyedést, és öntsük bele az élesztőt. Hintsünk rá kevés lisztet, és kelesszük, amíg a felszíne repedezni kezd.

Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, és reszeljük le a héját. Adjuk a tésztához a maradék tejet, a vajat, a tojást, a maradék cukrot, a citromhéjat és 1 csipet sót, és gyúrjuk össze az egészet. Kelesszük 20 percig.

A töltelékhez keverjük el a kukoricakeményítőt 2 evőkanál tejben. Forraljuk fel a maradék tejet, és adjuk hozzá. A tojássárgája kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót, és forraljuk fel.

Nyújtsuk ki a kelt tésztát, és vágjuk fel 13 cm oldalhosszúságú háromszögekre. Tegyünk mindegyik darabra a töltelékből, az egyik oldal felől göngyöljük fel, és formáljunk belőle kifliket. Keverjük ki a tojássárgáját, és kenjük meg vele a kifliket.

Kelesszük még 20 percig. Rendezzük a kifliket kivajazott tepsire, és a sütőben süssük pirosra őket.