Diós kringel vaníliasodóval recept

Diós kringel vaníliasodóval
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1996

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egyik külföldi sütő-főző oldalon láttam először fahéjas kringelt, amely az érdekesen csavart kinézetével egyből belopta magát a szívembe. Mivel a fahéj nem közkedvelt fűszere családomnak - bár én nagyon szeretem - , diós tölteléket készítettem, így ízre a kelt tészta az aranygaluskához hasonló lett.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 1.5 dl langyos tej
  • 1.5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál méz
  • 5 evőkanál étolaj
  • 7 gr száraz élesztő

A töltelékhez:

  • 15 dkg olvasztott vaj vagy Ráma
  • 6 evőkanál barna nádcukor
  • 40 dkg durvára darált dió
  • 2 evőkanál forró tej
  • 2 evőkanál rum

A kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál étolaj

Az öntethez:

  • 1 csomag vanília pudingpor
  • 8 dl tej
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Mélyebb tálba öntjük a lisztet, sót. Másik tálban a tojássárgájákat a tejjel, vízzel, mézzel, olajjal, élesztőporral felverjük, a liszthez adjuk, 5 perc alatt összegyúrjuk. A tészta eleinte ragacsos, de hamarosan puha, sima lesz. Nedves ruhával vagy alufóliával letakarjuk, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A duplájára nőtt tésztát lisztezett felületen, pár mozdulattal lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk, majd egymás után mindkettőt 1-1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A töltelékhez valókat összekeverjük, amennyiben még nem eléggé kenhető, forralt tejjel lazítjuk, és a lapok peremeit fél cm-re szabadon hagyva rákenjük a tésztára. A széleket körben bekenjük a felvert tojással.

Mindkettőt szorosan feltekerjük, éles késsel az előkészítő asztalra merőlegesen, hosszában felhasítjuk úgy, hogy az egyik végükön 1-2 cm egyben maradjon. A töltelékes, vágott részt kifelé fordítjuk és váltakozva, lazán egymásra helyezve kettős fonatot készítünk, a két végüket hosszúkás gyűrűbe kapcsoljuk, hogy egyszerre elférjenek a sütőpapírral bélelt nagy tepsiben. Langyos helyen még 30 percig kelni hagyjuk.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Az olajat a maradék felvert tojáshoz keverjük. A megkelt tésztákat bekenjük, 15 percig sütjük, majd levesszük a hőt 170 fokra, és még 10 percig, vagy addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Közben a pudingport a cukorral és pár kanál hideg tejjel csomómentesre keverjük, a többi tejet felforraljuk, és állandóan kevergetve rövid idő alatt belefőzzük a pudingporos elegyet. A langymeleg kringelt porcukorral meghintjük és hideg vagy meleg vaníliasodó kíséretében tálaljuk.

Ha időnk engedi, a sodót pudingpor helyett tojásból, lisztből, cukorból, vaníliavelőből is elkészíthetjük.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Diós kringel vaníliasodóval recepthez kapcsolódó receptek

Diós kringel vaníliasodóval

Diós kringel vaníliasodóval

Egyik külföldi sütő-főző oldalon láttam először fahéjas kringelt, amely az érdekesen csavart kinézetével egyből belopta magát a szívembe. Mivel a fahéj nem közkedvelt fűszere családomnak - bár én nagyon szeretem - , diós tölteléket…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés