Diótorta recept

Diótorta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
3318

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az omlós tésztához:

  • 24 centis piteforma
  • 12.5 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 8 dkg hideg vaj
  • vaj a sütőformához
  • sütőpapír és szárazbab a vakonsütéshez
  • porcukor a beszóráshoz

A töltelékhez:

  • 3 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 0.75 dl habtejszín
  • 3 dkg vaj
  • 0.75 dl narancslikőr
  • 5 dkg nyers nádcukor (pl. sötét muscovado)
  • 15 dkg durvára vágott dióbél

Elkészítés

A lisztből, a cukorból, a tojássárgájából, a sóból és a vajból összeállítjuk az omlós tésztát. Az omlós tészta készítésekor elsődleges fontosságú, hogy a hozzávalókat gyorsan gyúrjuk össze, különben a zsiradék megolvad, és a tészta ragacsos lesz. A sütőformát kivajazzuk, és kibéleljük a tésztával. Frissen tartó fóliával letakarjuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tortalapot sütőpapírral letakarjuk, szárazbabot szórunk rá nehezéknek, és a forró sütőben, középre tolt rácson 15 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből, a szárazbabot és a sütőpapírt eltávolítjuk.

A töltelékhez a tojást a porcukorral és a tejszínnel kikeverjük. A vajat megolvasztjuk és kissé kihűtjük, majd a likőrrel, a nádcukorral és a dióval a tojásos-tejszínes krémhez keverjük. A diós masszát a tortalapra terítjük. A tortát a forró sütőben, középre tolt rácson 35–40 percig sütjük. Megvárjuk, amíg a formában langyosra hűl. Vastagon megszórjuk porcukorral, és ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.

Előkészítés: 40 perc

Hűtés: 1 óra

Sütés: 50–55 perc


Diótorta recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés