Dödölle recept

Dödölle
5 11

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
VaCsi

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
11605

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kedvenc ételem a dödölle, másnéven gánica. Frissen vagy másnap, tejföllel vagy juhtúróval, nekem mindegy csak sok legyen belőle. A tészta ne legyen se lágy, se túl kemény, de ez a krumpli minőségén is múlik (öreg, lisztes burgonya való hozzá). Nem könnyű jól elkészíteni, nekem sem sikerült elsőre. Ennek ellenére még a kevésbé jól sikerült is az utolsó falatig elfogyott rövid időn belül. Én önálló ételként adom,  de köretként is kínálják vadhúsokhoz.. Türelmes, sikeres próbálkozást kívánok, megéri!!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg tisztított krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 3 fej vöröshagyma
  • 20 dkg szalonna
  • 4 dl tejföl

Elkészítés

A krumplit karikára vágom és megfőzöm, annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ha kész, félrehúzom és összetöröm a főzőlevében, megsózom, hozzáadom a lisztet és gyenge tűzön addig keverem, főzöm, míg olyan sűrű masszát kapok, ami leválik a lábos faláról. Félrehúzom, állni hagyom, ez idő alatt kicsit megdinsztelem a három fej hagymát (nem teljesen készre, a sütőben tovább fog pirulni).

Egy tepsi vagy egy jénai tál aljára teszem a dinsztelt hagyma és a felkockázott szalonna felét. A szalonnát nem sütöm ki előre, mert akkor megég a sütőben. Olajos kanállal galuskákat szaggatok a tésztából és a tepsibe teszem őket egymás mellé. Ráteszem a maradék szalonnát és a dinsztelt hagymát. 180 fokon 30 percig sütöm, ha kész tejföllel meglocsolom, vagy juhtúróval gazdagítom (esetleg mindkettő). Mennyei étek....


Dödölle recepthez kapcsolódó receptek

Dödölle

Dödölle

Kedvenc ételem a dödölle, másnéven gánica. Frissen vagy másnap, tejföllel vagy juhtúróval, nekem mindegy csak sok legyen belőle. A tészta ne legyen se lágy, se túl kemény, de ez a krumpli minőségén is múlik (öreg, lisztes burgonya való…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Dödölle recepthez

thumb
VaCsi - 2012. február 21.
Esetleg hiányosságnak nevezném az észrevételt.. Korrigálok: 3 közepes fej hagyma és kisütésre alkalmas bármilyen szalonna pl. kenyérszalonna. A nehézségi fok megitélése szubjektív.Szerintem nem könnyű elkészíteni, nekem 25 év főzési tapasztalat után sem sikerült elsőre.Izomerő is kell hozzá,ha férfi van a háznál ő szokta keverni a tésztát a tűz felett.
Marton Marietta - 2012. február 20.
Két hibája van a receptnek! Első: nem mondja meg hogy mekkora hagymára gondol. Második: milyen szalonnát kell venni hozzá? Mert abból sok fajta van. Pontos leírás szerintem azért fontos ,hátha kezdő háziasszony szeretné megcsinálni. A recept nem nehéz.