Dödölle

Dödölle

Kedvenc ételem a dödölle, másnéven gánica. Frissen vagy másnap, tejföllel vagy juhtúróval, nekem mindegy csak sok legyen belőle. A tészta ne legyen se lágy, se túl kemény, de ez a krumpli minőségén is múlik (öreg, lisztes burgonya való hozzá). Nem könnyű jól elkészíteni, nekem sem sikerült elsőre. Ennek ellenére még a kevésbé jól sikerült is az utolsó falatig elfogyott rövid időn belül. Én önálló ételként adom,  de köretként is kínálják vadhúsokhoz.. Türelmes, sikeres próbálkozást kívánok, megéri!!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg tisztított krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 3 fej vöröshagyma
  • 20 dkg szalonna
  • 4 dl tejföl
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A krumplit karikára vágom és megfőzöm, annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ha kész, félrehúzom és összetöröm a főzőlevében, megsózom, hozzáadom a lisztet és gyenge tűzön addig keverem, főzöm, míg olyan sűrű masszát kapok, ami leválik a lábos faláról. Félrehúzom, állni hagyom, ez idő alatt kicsit megdinsztelem a három fej hagymát (nem teljesen készre, a sütőben tovább fog pirulni).

Egy tepsi vagy egy jénai tál aljára teszem a dinsztelt hagyma és a felkockázott szalonna felét. A szalonnát nem sütöm ki előre, mert akkor megég a sütőben. Olajos kanállal galuskákat szaggatok a tésztából és a tepsibe teszem őket egymás mellé. Ráteszem a maradék szalonnát és a dinsztelt hagymát. 180 fokon 30 percig sütöm, ha kész tejföllel meglocsolom, vagy juhtúróval gazdagítom (esetleg mindkettő). Mennyei étek....