Drezdai stollen - gyümölcskenyér recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 95 perc
Megnézték: |
Ez az eredeti stollen recept. Nagyon finom karácsonyi sütemény, akár egy hónapig is eláll becsomagolva.
- A magvas részhez
- 100 gr mazsola nagyszemű világos
- 100 gr cukrozott vegyes gyümölcs (eper,goji bogyó,áfonya,barack,ananász,kiwi,sárgadinnye,meggy,mangó)
- 125 gr mandula (egész, hántolatlan)
- 12 gr Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 3 evőkanál rum - barna
- 6 csepp keserűmandula olaj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
Az élesztő felfuttatáshoz
- 125 ml tej (2,8%-os)
- 50 gr élesztő (friss)
- 1 evőkanál porcukor
A bedagasztáshoz
- 500 gr búzaliszt
- 200 gr vaj
- 70 gr kristálycukor
- 1 db tojássárgája
Elkészítés
A mazsolákat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, citromhéjat a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverjük. Egy edényben összekeverjük, légmentesen lefóliázzuk, állni hagyjuk 3 órán át, miközben néha megkeverjük.
A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
A dagasztógép üstjébe mérjük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk be a tésztát. Ha begyúrtuk, vegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben, letakarva fél órán át pihentessük a tésztát. Pihentetés után a tésztát nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28x45 cm), és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Tegyük papírozott sütőlemezre, és 45 percen át kelesszük a kalácsot.
170 fokos sütőben légkeverékesben, 50-60 percig süssük. Ha elkészül, kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral.