Drezdai stollen - gyümölcskenyér recept

Drezdai stollen - gyümölcskenyér
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

95 perc

Megnézték:
1826

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az eredeti stollen recept. Nagyon finom karácsonyi sütemény, akár egy hónapig is eláll becsomagolva.

6 személyre

  • A magvas részhez
  • 100 gr mazsola nagyszemű világos
  • 100 gr cukrozott vegyes gyümölcs (eper,goji bogyó,áfonya,barack,ananász,kiwi,sárgadinnye,meggy,mangó)
  • 125 gr mandula (egész, hántolatlan)
  • 12 gr Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
  • 3 evőkanál rum - barna
  • 6 csepp keserűmandula olaj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja

Az élesztő felfuttatáshoz

  • 125 ml tej (2,8%-os)
  • 50 gr élesztő (friss)
  • 1 evőkanál porcukor

A bedagasztáshoz

  • 500 gr búzaliszt
  • 200 gr vaj
  • 70 gr kristálycukor
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés

A mazsolákat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, citromhéjat a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverjük. Egy edényben összekeverjük, légmentesen lefóliázzuk, állni hagyjuk 3 órán át, miközben néha megkeverjük.

A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.

A dagasztógép üstjébe mérjük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk be a tésztát. Ha begyúrtuk, vegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben, letakarva fél órán át pihentessük a tésztát. Pihentetés után a tésztát nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28x45 cm), és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Tegyük papírozott sütőlemezre, és 45 percen át kelesszük a kalácsot.

170 fokos sütőben légkeverékesben, 50-60 percig süssük. Ha elkészül, kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral.


Drezdai stollen - gyümölcskenyér recepthez kapcsolódó receptek

Drezdai stollen - gyümölcskenyér

Drezdai stollen - gyümölcskenyér

Ez az eredeti stollen recept. Nagyon finom karácsonyi sütemény, akár egy hónapig is eláll becsomagolva.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés