Dunakavics recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Lassan felnő egy új nemzedék a Túró Rudin , a Sportszeleten, a Duna kavicson és a többieken, mert bár próbálták megszüntetni ezeket, nem hagyták magukat. Az idősebb generációnak nosztalgiából, a fiataloknak a trendiség okán kínáljuk a régi klasszikusokat. A téli fagyi receptjét pedig nagyon várjuk, aki ismeri, küldje be!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 20 dkg cukor
- 1.5 dl víz
- 2 csepp 10%-os ecet
- 20 dkg pörkölt mogyoró (nem sós)
- zöld, sárga, piros és kék ételfesték
Elkészítés
A cukrot a vízzel egy lábasban felforraljuk, majd amikor már forr, hozzáadjuk az ecetet. A tűzhely mellé készítünk egy nagy pohár vizet, és ahogy sűrűsödik a szirupunk, próbaképpen kiskanállal egy keveset kiveszünk belőle, és a vízben lehűtjük. Akkor jó az állaga, ha ujjaink között keményebb golyót tudunk formálni belőle.
Ekkor átöntjük egy hideg fémtálba, és fakanállal addig kevergetjük, míg opálosodni nem kezd. Hozzáadjuk a mogyorót, és jól átkeverjük, hogy a mogyorószemeket mindenhol bevonja a cukros máz.
A drazsírozott mogyorót poharakba öntjük, minden pohárba más-más színű festéket cseppentünk, majd egy kistányérral lefedve jól összerázzuk őket. A dunakavicsokat tálcára borítjuk, és hagyjuk megszáradni.