Duplán sajtos pogácsa

Duplán sajtos pogácsa

A pogácsa receptekből - is - Dunát lehetne rekeszteni. Ezt én most így készítettem. Nem ment el sok idő a kelesztéssel, mégis levegős, másnapra is porhanyós maradt a pogácsám.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg ráma margarin
  • 3 teáskanál só
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 3 db tojás
  • 1.5 kis doboz tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál rum (nem aroma) vagy pálinka
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Kézközelbe helyezzük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Az élesztőt beletördeljük a tejfölbe, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, pár percig langyos helyen pihentetjük. Nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadunk a sajtból15 dkg-ot. Felverjük a tojást, 1 evőkanálnyit félreteszünk a kenéshez. Mélyedést készítünk a liszt közepébe, beleöntjük a tojást, sót és az élesztős tejfölt. Elkeverjük, könnyű tésztát dagasztunk, közben a kanálnyi rumot is hozzácsepegtetjük.

Ha ragad, kicsi lisztet adunk hozzá, ha kemény, teáskanálnyi tejföllel lazítjuk. Lisztezett kezünk alatt pár perc múlva szépen kisimul a tésztánk. 3 cm vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk, 10 percig pihentetjük. A félretett tojással megkenjük a tetejét, megszórjuk a maradék sajttal. 180 fokra bemelegítjük a sütőt. A tésztából 4 cm-es formával pogácsákat szaggatunk, óvatosan és nem túl szorosan a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Ebből a mennyiségből 2 nagy tepsire való, 48 db lesz. A forró sütőbe toljuk, 10 perc múlva 170 fokra mérsékeljük a hőt. Összesen kb. 25 perc alatt sül ropogós pirosra. Ebédre egy tartalmas leves után, vagy vacsorára - egy pohár tej kíséretében - langymelegen tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta