Édenkert leves recept

Édenkert leves

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1420

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Paradicsomlében és húsalaplében főtt zöldségekből egyszerű, kiadós és pompás ízű leves készíthető. Használjuk ki a mélyhűtött zöldségek kínálta lehetőségeket. Hamarabb elkészíthetők, miközben ugyanannyi tápanyagot tartalmaznak, mint a friss zöldségek.

4 személyre

  • 5 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • só és fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 nagy sárgarépa kockákra vágva
  • 3 dl forrásban lévő víz
  • 4 db mogyoróhagyma apróra vágva
  • 10 dkg fejes káposzta vékony csíkokra vágva vagy durván tépkedve
  • 1 db nagy burgonya megtisztítva és kockákra vágva
  • 1 l paradicsomlé
  • 8 ág friss bazsalikomágacska
  • 1 db zöldségleveskocka vagy 2 kávéskanál zöldséglevespor illetve krém
  • 10 dkg mélyhűtött brokkolirózsa
  • 5 dkg mélyhűtött darabolt zöldbab
  • 5 dkg fejtett bab

Elkészítés

Öntsük a forrásban lévő vizet egy lábasba. Adjuk hozzá a szétmorzsolt leveskockát (-port vagy -krémet), a paradicsomlét, a fokhagymát, a mogyoróhagymát, a burgonyát és a sárgarépát. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és fedjük le a lábast. Főzzük a levest kb. 10 percig csendesen, időnként keverjük meg.

Éles késsel vágjuk a nagyobb brokkolirózsákat kisebb darabokra, majd tegyük a levesbe a káposztával, a zöldbabbal, a zöldborsóval és a fejtett babbal együtt. Forraljuk fel újra a levest, majd vegyük vissza kissé a hőfokot, de hagyjuk, hogy a leves folyamatosan forrjon tovább csendesen. Főzzük kb. 5 percig vagy amíg a zöldségek épp megpuhulnak, de még nem vesztik el ropogósságukat.

Kóstoljuk meg a levest, ha szükséges ízesítsük utána, majd merjük 4 előmelegített levesestányérba. Ollóval vágjuk a bazsalikom felét apró darabokra, és szórjuk a levesre. Díszítésül tegyünk mindegyik adagra egy-egy ágacska bazsalikomot, és tálaljuk azonnal.

Tipp:

• A négy különféle mélyhűtött zöldség helyett használjunk 25 dkg mélyhűtött zöldségkeveréket. Sokféle különböző keverék létezik, amelyeket alacsony hőfokon megfőzhetünk vagy kevergetve megsüthetünk, és mindegyik kiválóan alkalmas gyors levesek készítésére. Ha tartalmasabb levest szeretnénk készíteni, adjunk a mélyhűtött zöldségekhez egy kb. 40 dkg-os babkonzervet, leszűrve és lecsepegtetve. Tálalás előtt keverjünk mindegyik tányér levesbe 1 kávéskanál pestót (ledarált friss bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán sajt és olívaolaj keverékéből készült pikáns ízű mártás), és szórjuk meg pörkölt fenyőmandulával. A levest variálhatjuk aszerint, hogy milyen friss vagy mélyhűtött zöldség van éppen otthon. A hagyományos burgonya mellett vagy helyett pl. tehetünk bele egy meghámozott édesburgonyát, továbbá egy meghámozott és kockára vágott petrezselyemgyökeret: az eredmény tápláló és laktató gyökérzöldségleves lesz.

Miért egészséges?

• Ez a leves jó példa a „hideg kezdésű” receptekre, melyekben a zöldségeket egyenesen a folyadékba tesszük, anélkül, hogy megdinsztelnénk őket. Az elkészült leves ezáltal zsírmentes. A különböző gyümölcsök és zöldségek különféle fitovegyületeket tartalmaznak, ezért fontos, hogy sokfélét fogyasszunk belőlük.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 135 kcal, fehérje 7 g, zsír 1 g (ebből, telített 0 g), szénhidrát 25 g (ebből cukor 14 g), rost 6 g, A- és C-vitamin, B6-vitamin, vas


Édenkert leves recepthez kapcsolódó receptek

Édenkert leves

Édenkert leves

Paradicsomlében és húsalaplében főtt zöldségekből egyszerű, kiadós és pompás ízű leves készíthető. Használjuk ki a mélyhűtött zöldségek…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés