Édes-savanyú csirkehúsos palacsinta recept

Édes-savanyú csirkehúsos palacsinta
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
2877

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A népszerű, kínai, keverve sütött édes-savanyú csirkéhez ezúttal a hagyományostól eltérő módon cukkinit és babcsírát adunk, majd palacsintába göngyöljük.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A palacsintához:

  • 2 dl félzsíros tej
  • 12 dkg liszt
  • 2 db tojás, felverve

A csirkehúsos töltelékhez:

  • 45 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db citrom leve és lereszelt héja
  • 1 kiskanál málnaecet
  • 1 evőkanál barna nádcukor
  • 2 kiskanál méz
  • 1 fej vöröshagyma, félbevágva, felszeletelve
  • 1 db cukkini, 5 cm hosszú, gyufaszálnyi szeletekre vágva
  • 22 dkg babcsíra
  • 1 kiskanál szezámmag
  • 2 evőkanál sötét szójaszósz
  • só, fekete bors
  • néhány szál újhagyma a díszítéshez

Elkészítés

A palacsintához a lisztet egy tálba szitáljuk, és egy kevés sóval és borssal ízesítjük. Kialakítunk a lisztkupac közepén egy mélyedést. A tojásokat összekeverjük a tejjel és 1 dl vízzel, majd a mélyedésbe öntjük. Habverővel elkeverve híg tésztát készítünk. Lefedjük, és állni hagyjuk, amíg a tölteléket elkészítjük.

A csirkemellet hosszú, vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét egy tálban összekeverjük 1 evőkanál olajjal, a citrom héjával és levével, az ecettel, a cukorral meg a mézzel. A csirkehúst az édes-savanyú mártásba forgatjuk.

Felforrósítunk egy wokot vagy egy nagy serpenyőt, és beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat. Beledobjuk a hagymát, és kevergetve addig sütjük, amíg megfonnyad (5 perc). Hozzáadjuk a cukkinit, és még 3 percig pirítjuk. Szűrőkanállal kivesszük a zöldségeket, és félretesszük.

Újból felforrósítjuk a wokot, belerakjuk a csirkés keveréket, majd 3-4 percig keverve sütjük. Visszatesszük a zöldségeket a wokba, összeforgatjuk a hússal, s a tűzhelyről levéve félrerakjuk.

Felforrósítunk egy 20 cm átmérőjű palacsintasütőt, lehetőleg teflonbevonatút. Egy kis összegyűrt konyhai törlőpapírdarabot a maradék olajba mártva bekenjük a serpenyőt, majd beleöntünk egy kevés híg palacsintatésztát, és a serpenyőt ide-oda billentve szétfolyatjuk benne. Ha túl sokat öntöttünk volna bele, visszaöntjük a felesleget a tálba. Mérsékelten magas hőfokon 2 percig sütjük a palacsintát, falapáttal felemelgetjük a széleit, majd megfordítjuk, és még fél percig sütjük. A kész palacsintát egy tányérra csúsztatjuk, alufóliával letakarjuk. A palacsinták közé zsírpapírt téve egymásra halmozzuk őket. Az alufóliával letakart tányért egy lábas gyöngyöző víz fölé téve melegen tartjuk.

Közben felmelegítjük a tölteléket. Hozzáadjuk a babcsírát, a szezámmagot és a szójaszószt. 1-2 percig kevergetve sütjük, hogy átforrósodjon. Megtöltjük a palacsintákat, négyrét hajtjuk őket, és az újhagymával díszítve tálaljuk. Külön szójaszószt is adunk a palacsinta mellé.

Tipp:

• Tegyünk fél kiskanálnyi kínai ötfűszer-keveréket a palacsintatésztába. Csirkehúsos-csilis palacsintához elkészítjük a tésztát az alaprecept szerint, de a lisztbe 1 kiskanál nem túl csípős csiliport is belekeverünk. Az édes-savanyú keverék helyett a vöröshagymát állandó keverés mellett 1 evőkanál napraforgóolajon megpirítjuk 1 vékonyan felszeletelt sárga húsú paprikával és 10 dkg hosszában félbevágott bébikukoricával együtt. Szűrőkanállal kivesszük az edényből, és félretesszük. Újabb 1 evőkanálnyi olajat öntünk a wokba, felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a csíkokra vágott húst. Visszatesszük a hagymát, a paprikát és a bébikukoricát. Hozzáadunk 10 dkg vékony csíkokra vágott kínai kelt, 1 evőkanál csiliszószt és másfél kiskanál pirított szezámolajat, összeforgatjuk, és 1-2 perc alatt felforrósítjuk. (A csilis-csirkehúsos palacsintát csípősebben is elkészíthetjük friss, piros csilipaprikával.)

Miért egészséges?

• A babcsíra – más csíráztatott magvakhoz hasonlóan – különféle B-vitaminokban és C-vitaminban is gazdag. Bár a C-vitamin egy része főzés közben elbomlik, még mindig megfelelő mennyiség marad benne. A tojás értékes fehérjéket és vasat juttat a szervezetbe. A babcsírában, a citromban és a cukkiniben található C-vitamin elősegíti a vas felszívódását. Ennek az ásványi anyagnak fontos szerepe van a vérképzésben, megelőzi a vérszegénység kialakulását, amely főként a nők körében az egyik leggyakoribb hiánybetegség.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 445 kcal (1856 kJ), fehérje 36 g, zsír 17 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 38 g, (ebből cukor 14 g), rost 3 g, B6-vitamin, B12-, C-, E-vit., folsav, niacin, réz, vas, A-, B1- B2-vitamin, kálium, kalcium, szelén, cink


Édes-savanyú csirkehúsos palacsinta recepthez kapcsolódó receptek

Édes-savanyú csirkehúsos palacsinta

Édes-savanyú csirkehúsos palacsinta

A népszerű, kínai, keverve sütött édes-savanyú csirkéhez ezúttal a hagyományostól eltérő módon cukkinit és babcsírát adunk, majd palacsintába göngyöljük.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés