Édes kuszkusz recept

Édes kuszkusz

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
6296

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A rendkívül sokoldalú kuszkuszt nem csak köretként fogyaszthatjuk. Létezik sós és édes változata is – ez utóbbiak egyike ez a gyorsan elkészíthető, pompás ízű meleg gabonaétel, amelybe friss és aszalt gyümölcsöket is teszünk. Különleges csemege, amely jól helyettesítheti a zabkását.

4 személyre

  • 7.5 dl félzsíros tej
  • 8.5 dkg mazsola
  • 22 dkg kuszkusz
  • 8.5 dkg aszalt szilva kimagozva és összevágva
  • 1 kis narancs finomra reszelt héja

A tálaláshoz

  • 8 evőkanál fromage frais (ún. friss sajt natúr krémtúró)
  • 2 db nektarin felszeletelve

Elkészítés

A kuszkuszt egy tálban alaposan összekeverjük a mazsolával, az aszalt szilvával és a narancshéjjal.

A tejet éppen csak forrásig hevítjük, ráöntjük a kuszkuszkeverékre, az egészet alaposan összeforgatjuk, majd alufóliával vagy egy összehajtott tiszta konyharuhával letakarjuk. Kb. 10 percig állni hagyjuk, ezalatt a kuszkusz megduzzad, és az összes tejet magába szívja.

A kuszkuszt tálkákba kanalazzuk, a tetejére lágy krémsajtot teszünk, és a nektaringerezdekkel díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A mazsolát és az aszalt szilvát más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt körtével vagy őszibarackkal is helyettesíthetjük. • A kuszkuszt nemcsak narancshéjjal, hanem egy kis rózsaszín grépfrút vagy egy citrom lereszelt héjával is ízesíthetjük. • A friss sajt helyett tálaláskor kanalazzunk a kuszkuszra krémtúrót vagy zsírszegény natúr joghurtot. • Édes kukoricakásához 1 liter félzsíros tejet forrásig hevítünk, majd fokozatosan beleöntünk 17 dkg instant polentát. Állandó keverés mellett kb. 5 percig főzzük, ezalatt a kása besűrűsödik, és az összes tejet magába szívja. Beleforgatunk 8,5 dkg aszalt vörös áfonyát meg 8,5 dkg feldarabolt aszalt sárgabarackot vagy fügét. 2 evőkanál mézzel édesítjük, és 1 kiskanál őrölt vegyes süteményfűszerrel vagy őrölt fahéjjal ízesítjük. Narancsszeletekkel vagy tejjel, melegen tálaljuk.

Miért egészséges?

• Az úgynevezett zsírszegény friss sajt (fromage frais, lágy krémsajt), amely meglehetősen sűrű, kiválóan helyettesíti a sokkal zsírosabb tejszínt. • Az aszalt szilva élelmi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitovegyületekben különösen gazdag. Közismert, enyhe hashajtó hatása miatt székrekedés ellen is ajánlják.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 397 kcal (1655 kJ), fehérje 15 g, zsír 8 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 70 g, (ebből cukor 41 g), rost 2,5 g, B12-vitamin, B2-, C-vitamin, niacin, kalcium, vas, A-, B1-, B6-vitamin, niacin, réz, kálium, szelén, cink


Édes kuszkusz

Édes kuszkusz

A rendkívül sokoldalú kuszkuszt nem csak köretként fogyaszthatjuk. Létezik sós és édes változata is – ez utóbbiak egyike ez a gyorsan elkészíthető, pompás ízű meleg gabonaétel, amelybe friss és aszalt gyümölcsöket is teszünk.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés