Édesburgonya-püré narancsos juharsziruppal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 65 perc
Megnézték: |
Nálunk nem megszokott étel, amit köretként, vagy önálló desszertfogásként ehetünk.
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 kg édesburgonya
- 1 kiskanál só
- 3 evőkanál juharszirup
- 0.5 kiskanál bors
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütőnél 200 °C, gázsütőnél 4.-5. fokozat). Hámozzuk meg az édesburgonyát, és vágjuk vastag szeletekre. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vágjuk négyfelé a gerezdeket. Tegyük az édesburgonyát és a fokhagymát egy nagy lábosba, és adjunk hozzá 1/4 kiskanál sót és annyi vizet, hogy épp ellepje.
Közepes hőfokon, kb. 20 perc alatt pároljuk puhára az édesburgonyát. Öntsük le róla a vizet, hagyjuk kigőzölögni, majd burgonyatörővel pépesítsük a maradék só, a bors és 1 evőkanál olaj hozzáadásával. Kanalazzuk a pürét egy tűzálló formába.
Egy kis lábosban alacsony hőfokon forraljuk fel a maradék olajat a juharsziruppal és a narancshéjjal. Csöpögtessük rá az édesburgonya-pürére. Süssük a forró sütőben kb. 25 percig, illetve amíg a teteje aranysárgára nem sül. Forrón tálaljuk.
A recept tápértéke:
Adagonként: 340 kcal (1419 kJ), 4 g fehérje, 7 g zsír, 66 g szénhidrát