Édesburgonya-saláta shiitakegombával

Édesburgonya-saláta shiitakegombával
4 személyre

  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg dióbél felezett
  • 50 dkg édesburgonya
  • 1.25 dl vörösborecet
  • 40 dkg zsenge spenót
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 40 dkg shiitakegomba
  • só, bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütőnél 180 °C, gázsütőnél 3.-4. fokozat). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Hámozzuk meg az édesburgonyát, vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre, és tegyük bele a tepsibe. Süssük a forró sütőben kb. 15-20 percig. A sütési idő vége előtt 5 perccel adjuk hozzá a fél diókat, és pirítsuk őket ropogósra.

Törölgessük tisztára a gombát, vágjuk le a tönköket, majd szeleteljük fel a kalapokat. Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a fokhagymát. Egy teflonbevonatú serpenyőben forrósítsunk fel 1 evőkanál olajat, és fonnyasszuk a fokhagymát kb. 1 percig. Adjuk hozzá a gombát, és kevergetve pirítsuk kb. 10 perc alatt barnára. Ízesítsük sóval, borssal. Válogassuk át a spenótot, mossuk meg, és hagyjuk lecsöpögni.

Tegyük egy nagy tálba az édesburgonyát, a diót, a gombát és a spenótot. Forrósítsuk fel a maradék olajat a serpenyőben, adjuk hozzá az ecetet és a mustárt, keverjük össze, és hagyjuk az egészet 2 percig csendesen főni. Öntsük rá a salátára, és az egészet keverjük óvatosan össze. Ízesítsük ismét sóval és borssal. Melegen tálaljuk.