Egérke vagy csehpimasz recept

Egérke vagy csehpimasz
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
4797

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagymamámnál anno a tarkedlit, csehpimaszt egérkének is neveztük, olyan muris volt a sok kis tésztapuffancs a vékonyodó farkincájával. Sütőporral összeállított tésztája is ismert, ami szintén kevés pihentetést igényel. Hamar elkészül. Az enyém nem tarkedlisütőben készült, hanem bő olajban, így némelyik magától megfordult.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl aludttej
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 0.75 liter olaj vagy 60 dkg házi zsír a sütéshez
  • lekvár

Elkészítés

40 dkg lisztet nagyobb tálba öntünk, a közepébe mélyedést készítünk, amibe a kovászt keverjük, vagyis 2 dl langyos tejet teszünk, hozzáadjuk a cukrot, az elmorzsolt élesztőt, egy kevés lisztet hozzáveszünk, ujjainkkal összeállítjuk, majd pár perc alatt kissé megfuttatjuk. A felfutott kovászhoz 2 tojássárgáját keverünk, egy kevés sót és 3 dl aludttejet adunk, majd a többi liszttel és a vanillincukorral együtt fakanállal vagy dagasztógéppel jól felverjük.

Egészen gyenge, szinte híg tésztát kapunk, amit langyos helyen fél óráig kelesztünk. Hozzákeverjük a 2 tojás felvert habját és néhány percig pihentetjük. Mélyebb serpenyőben zsírt vagy olajat hevítünk, olajba mártott nagyobb evőkanállal a tésztából egyszerre csak 4-5 galuskát szaggatunk, mert megnőnek.

Mindkét oldalán kb. 2 percig sütjük, közben mérsékeljük a hőt, így a közepe is átsül. Langymelegen, porcukorral, kakaóval, fahéjjal, netán csokidarával megszórva, esetleg lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Egérke vagy csehpimasz recepthez kapcsolódó receptek

Egérke vagy csehpimasz

Egérke vagy csehpimasz

Nagymamámnál anno a tarkedlit, csehpimaszt egérkének is neveztük, olyan muris volt a sok kis tésztapuffancs a vékonyodó farkincájával. Sütőporral összeállított tésztája…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Egérke vagy csehpimasz recepthez

thumb
ica46 - 2013. január 18.
Nagyon oda kell figyelni a sütésre, mert könnyen nyers marad a közepe!Egyébként finom!