Egérke vagy csehpimasz recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Nagymamámnál anno a tarkedlit, csehpimaszt egérkének is neveztük, olyan muris volt a sok kis tésztapuffancs a vékonyodó farkincájával. Sütőporral összeállított tésztája is ismert, ami szintén kevés pihentetést igényel. Hamar elkészül. Az enyém nem tarkedlisütőben készült, hanem bő olajban, így némelyik magától megfordult.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 40 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg élesztő
- 3 dl aludttej
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 0.75 liter olaj vagy 60 dkg házi zsír a sütéshez
- lekvár
Elkészítés
40 dkg lisztet nagyobb tálba öntünk, a közepébe mélyedést készítünk, amibe a kovászt keverjük, vagyis 2 dl langyos tejet teszünk, hozzáadjuk a cukrot, az elmorzsolt élesztőt, egy kevés lisztet hozzáveszünk, ujjainkkal összeállítjuk, majd pár perc alatt kissé megfuttatjuk. A felfutott kovászhoz 2 tojássárgáját keverünk, egy kevés sót és 3 dl aludttejet adunk, majd a többi liszttel és a vanillincukorral együtt fakanállal vagy dagasztógéppel jól felverjük.
Egészen gyenge, szinte híg tésztát kapunk, amit langyos helyen fél óráig kelesztünk. Hozzákeverjük a 2 tojás felvert habját és néhány percig pihentetjük. Mélyebb serpenyőben zsírt vagy olajat hevítünk, olajba mártott nagyobb evőkanállal a tésztából egyszerre csak 4-5 galuskát szaggatunk, mert megnőnek.
Mindkét oldalán kb. 2 percig sütjük, közben mérsékeljük a hőt, így a közepe is átsül. Langymelegen, porcukorral, kakaóval, fahéjjal, netán csokidarával megszórva, esetleg lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta