Egész párolt pulykamell almával és szilvával recept

Egész párolt pulykamell almával és szilvával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
3115

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a zamatos, puha, egészben párolt pulykamellet almával és szilvával tálaljuk; remek vasárnapi ebéd vagy kisebb karácsonyi vacsora.

6 személyre

  • 0.5 evőkanál olívaolaj
  • 1.8 kg pulykamell egészben
  • 400 g vöröshagyma negyedekre vágva
  • 4 db desszertalma pl.
  • 1 evőkanál porcukor
  • 400 g szilva félbevágva kimagozva
  • 225 ml száraz fehérbor
  • 225 ml pulyka- vagy csirkealaplé-koncentrátum
  • fekete bors
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 db szilva elfelezve, kimagozva és vastagon szeletelve
  • 2 db desszertalma magháza kiszedve, négybe vágva és vastagon szeletelve

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 220 °C- ra (gázsütő: 7. fokozat). Hevítsük fel az olajat közepes lángon egy nagy, tűzálló tálban. Tegyük bele a pulykát, és gyengén barnítsuk meg minden oldalát, vigyázva, nehogy leégessük az olajat. Azután a pulykát tegyük félre egy tálra.

Keverjük a hagymát és az almát az edényben maradt olajhoz, szórjuk rá a cukrot, és pároljuk 3-4 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a szilvát, majd sózzuk, és daráljunk rá bőven borsot.

Helyezzük a pulykát húsos oldalával felfelé a gyümölcs- és hagymakeverékre, és öntsük alá a bort. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángról, szorosan fedjük le, és tegyük a sütőbe.

15 perc múlva locsoljuk meg jól a borral a pulykát, majd lefedve tegyük vissza az edényt a sütőbe. Csökkentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra (gázsütő: 5. fokozat), és süssük még 15 percig. Újra locsoljuk meg, majd süssük 45 perc- 1 óra hosszat, negyedóránként locsolgatva, amíg a pulyka tiszta levet nem ereszt, amikor a legvastagabb pontján késsel megszúrjuk.

Közben a köret elkészítéséhez öntsünk 225 ml vizet egy serpenyőbe, szórjuk bele a cukrot, keverjük, hogy elolvadjon, és forraljuk fel. Adjuk hozzá az alma- és szilvaszeleteket. Tegyük takaréklángra, és csendesen főzzük 2-3 percig, amíg a gyümölcs épp megpuhul. Vegyük ki, és tegyük egy tányérra. Forraljuk a főzőlevet, amíg enyhén szirupossá nem válik, majd tegyük vissza a gyümölcsöt a serpenyőbe. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre.

Amikor a pulyka átsült, tegyük tálalótálra, fedjük le és tartsuk melegen, amíg a mártást befejezzük.

Turmixoljuk össze a hagymát, a gyümölcsöt és a főzőlevet a tűzálló tálban kézi mixerrel vagy robotgépben, majd egy szűrőedényen passzírozzuk át egy lábasba. Keverjük bele az alaplét, és forraljuk fel. Kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a mártást egy tálalócsészébe.

Melegítsük meg a gyümölcsköretet, rendezzük a pulyka köré, és tálaljuk a mártással.

Tipp:

A tálaláshoz: Újburgonyával és zöldbabbal is kínálhatjuk.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként,
Energia 886 kJ (410 kcal),
Szénhidrát 30 g,
Fehérje 47 g,
Zsír 10 g (ebből telített zsír 2 g)


Egész párolt pulykamell almával és szilvával recepthez kapcsolódó receptek

Egész párolt pulykamell almával és szilvával

Egész párolt pulykamell almával és szilvával

Ezt a zamatos, puha, egészben párolt pulykamellet almával és szilvával tálaljuk; remek vasárnapi ebéd vagy kisebb karácsonyi vacsora.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés