Elzászi rakott krumpli recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Rakott krumpli recept elzászi módra.
- 3 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
- 2.5 dl száraz fehérbor
- 2 db babérlevél
- 25 dkg marhalapocka
- 75 dkg burgonya (kissé szétfövő)
- 25 dkg báránylapocka
- 25 dkg marhacomb
- 1 evőkanál kakukkfűlevél
- só, bors
Elkészítés
Vágjuk össze a húst falatnyi darabokra. Tisztítsunk meg 1 vöröshagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát vágjuk durvára, a fokhagymát finomra. Tegyük a húst, a vöröshagymát, a fokhagymát és a petrezselymet egy cserépedénybe, és keverjük össze. Ízesítsük borssal. Tegyük a tetejére a babérleveleket, és öntsük rá a bort. Lefedve pácoljuk hűvös helyen 24 óra hosszat.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütőnél 180 °C, gázsütőnél 3.-4. fokozat). Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk 1/2 cm vastag szeletekre. Tisztítsuk meg a másik két hagymát, és gyaluljuk vékony karikákra. Vegyük ki a húst a pácléből. Dobjuk el a babérleveleket. Szűrjük át a páclevet, és tegyük félre.
Rakjuk le egy tűzálló tálba rétegekben a burgonyát, a húst és a hagymát. Sóval és borssal ízesítsük a rétegeket, és szórjunk rájuk néhány kakukkfűlevelet. A legfelső réteg burgonya legyen. Öntsük rá a páclevet, és pároljuk a forró sütőben lefedve kb. 2 óra hosszat. Forrón tálaljuk.
Tipp:
A petrezselyem és a babérlevél egy zöldfűszer csokrocskával is helyettesíthető. Ehhez kössünk csokorba néhány szál petrezselyemzöldet, néhány kakukkfűágat és 2 babérlevelet, majd helyezzük a csokrot a húsra.
A recept tápértéke:
Adagonként: 560 kcal (2335 kJ), 40 g fehérje, 30 g zsír, 32 g szénhidrát