Eper-joghurt torta recept

Eper-joghurt  torta
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
5262

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagylányom idei szülinapi tortájának az alaphangját a friss földieper és az üde joghurt adta meg.
12 személyre

  • Nagy tortaformához /27 cm átmérő/
  • 3 tojásból a szokásos módon piskótát készítünk

Krém .

  • 5 kanál eperlekvár
  • 4 dl tej
  • 2 ek kr.cukor
  • 1 cs vanillincukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek liszt
  • 5 dkg vaj
  • 30 dkg apróra vágott eper

Joghurthab:

  • 6 dl eperjoghurt
  • 20 dkg epervelő
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek zselatinpor
  • 1 dl langyos víz

Díszítés:

  • 3 cs azonnal dermedő piros expressz tortazselé
  • 30 dkg eper
  • 32 db babapiskóta

Elkészítés

A krémhez az eperlekvár és az eper kivételével simára keverjük a hozzávalókat, gőz fölött állandóan keverve sűrűre főzzük, majd kihűtjük és apránként belevegyítjük a felhabosított vajat. A krém 1/3-át félretesszük.

A piskótát 2 lapba vágjuk, az alsó lapot megkenjük eperlekvárral, erre tesszük a 2/3 krémet, belenyomkodjuk a felaprított epret, ráhelyezzük a másik lapot. Ezután a piskótaforma belső oldalának üres felületét többszörösen hajtogatott alufólia csíkkal körben megmagasítjuk, hogy a joghurtos habot megtartsa.

A joghurthabhoz összekeverjük az epervelőt az eperjoghurttal, felverjük a tejszínt. A zselatint elkeverjük a langyos vízzel, forráspontig melegítjük, kicsit hűtjük, majd az epres joghurtba adagoljuk. Mielőtt megdermedne, lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. Vastagon rákanalazzuk a piskótára, egyenesre igazítjuk a tetejét és kirakjuk félbevágott eperszemekkel. A piros tortazselét az utasítás szerint elkészítjük, pár másodperc múlva ráöntjük a gyümölcsre. A tortát pár órára a hűtőbe helyezzük, majd kipattintjuk a formából, óvatosan tortatálra csúsztatjuk. A maradék krémmel megkenjük az oldalát, felállított babapiskótával körbetapasztjuk. Ha nagyon kimagasodna, 2-3 cm-t levágunk a babapiskóták aljából. Piros selyemszalaggal átkötjük, élő rózsabimbóval díszítjük.

Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta


Eper-joghurt  torta

Eper-joghurt torta

Nagylányom idei szülinapi tortájának az alaphangját a friss földieper és az üde joghurt adta meg.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés