Eperdzsemes-fahéjas bukta recept

Eperdzsemes-fahéjas bukta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
808

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Eperdzsem helyett ízlés szerint megtölthetjük más gyümölcsdzsemmel is.

4 személyre

  • Hozzávalók 10 db-hoz:
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2.5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 kisebb üveg eperdzsem

A lekenéshez, szóráshoz:

  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben.

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, és a maradék tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is. Végül kanalazzuk hozzá a sóval összekevert lisztet.

Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45-50 percig.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd felezzük el. Ezután mindegyik tésztadarabot osszuk el öt-öt egyenlő részre. A feldarabolt tésztákat ezután formázzuk gombóccá.

A megformázott gombócokból egyesével nyújtsunk ki hosszú csíkokat, majd a tészta egyharmad részét vágjuk be több helyen derelyevágóval (v. éles késsel). A másik felére vékony csíkba kanalazzuk rá az eperdzsemet, majd a két szélét hajtsuk be, végül pedig tekerjük fel. (a két szélét azért kell behajtani, hogy a dzsem sütés közben ne folyjon ki)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a megformázott rudakat. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük újra 45-50 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép pirosra.

A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

Az eperdzsemes-fahéjas rudakat langyosra hűtve tálaljuk, mert úgy a legfinomabb. Ízlés szerint lekvár helyett, pudingos töltelékkel is megtölthetjük.


Eperdzsemes-fahéjas bukta recepthez kapcsolódó receptek

Eperdzsemes-fahéjas bukta

Eperdzsemes-fahéjas bukta

Eperdzsem helyett ízlés szerint megtölthetjük más gyümölcsdzsemmel is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés