Epres-habos linzer

Epres-habos linzer

Ízlés szerint cseresznyével, meggyel, málnával, vagy éppen sárgabarackkal is megsüthetjük.

4 személyre

  • Tészta hozzávalói 30 x 20 cm-es tepsihez:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0.5 dl hideg víz

Töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 dl olaj (pl. mogyoróolaj, étolaj...)
  • csipet só
  • 50 dkg eper
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, és az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot.

Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Szükség esetén, ha túl száraz lenne, gyúrás közben, apránként öntsük hozzá a hideg vizet. (egy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell hogy kapjunk)

Ezután csippentsük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára. (mindenképpen a fagyasztóba tegyük, hogy jó kemény legyen a tészta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni)

A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát tepsi méretűre, majd a papírral együtt könnyedén beletudtam emelni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük elő a tésztát aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mielőtt rákanalaznánk a habos tölteléket.

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni először kanalanként szórjuk hozzá a porcukrot. Ezután szórjuk hozzá a pudingport, majd amikor már jó kemény a hab, csorgassuk hozzá az olajat, és verjük még 1-2 percig. (közben robotgéppel egyfolytában verjük a habot, és úgy adjuk hozzá a cukrot, pudingport, és az olajat)

A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután szórjuk a hab tetejére a feldarabolt epret, majd vegyük ki a fagyasztóból a félretett tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az eper tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen a süteményt.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.