Epres-kivis túrótorta recept

Epres-kivis túrótorta
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

105 perc

Megnézték:
3498

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A receptben szereplő torta nyolc szeletre vágható, de a tésztamasszát kis átmérőjű sütőformákba porciózva „egyszemélyes” minitortákat is süthetünk. Ideális desszert, ha kisebb (legfeljebb 4 fős) vendégséget várunk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 3 dkg liszt
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 50 dkg tehéntúró
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg amaretti (mandulás) keksz
  • 1 csipet só
  • vaj a sütőforma kikenéséhez

A tetejére:

  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 db kivi
  • 30 dkg földieper

Elkészítés

A sütőt 160 °C-ra (légkeveréses sütő 140 °C, gázsütő 1–2-es fokozat) előmelegítjük. A sütőforma oldalát kikenjük, az alját sütőpapírral kibéleljük.

A kekszet turmixgépben összetörjük, vagy fagyasztózacskóban nyújtófával szétmorzsoljuk. A morzsával egyenletesen beszórjuk a sütőforma alját, és egyelőre félreteszük a formát.

Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját a túróval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal és a tejszínnel kikavarjuk. Rászitáljuk a lisztet és összekeverjük.

A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és nagy habverővel óvatosan a túrós krémbe forgatjuk. Az így elkészült masszát a sütőformába töltjük, ügyelve, hogy a morzsa alapot ne tegyük tönkre. A tetejét egyenletesre simítjuk.

A túrótortát 1 óra hosszat sütjük. Akkor jó, ha szépen felemelkedett, és aranybarnára pirult. Ekkor elzárjuk a sütőt, de a süteményt még 15 percig a sütőben hagyjuk.

Utána kivesszük, és rácson kihűtjük. Éjszakára ajánlott, de nem feltétlenül szükséges, a hűtőszekrényben pihentetni.

Az epret megmossuk, leszedjük a kocsányát és felszeleteljük. A kivit meghámozzuk és karikákra vágjuk.

A tortát csak közvetlenül tálalás előtt vesszük ki a formából, óvatosan, nehogy összetörjön. Tálalótálra helyezzük és felszeleteljük. Mutatósan elrendezzük a gyümölcsöket a tetején, és porcukrot szórunk rá.

Málnás túrótorta - A kapcsos sütőforma alját beszórjuk 15 dkg szétmorzsolt gyömbéres keksszel. A túrókrémet tehéntúró helyett ricotta-sajttal, fehér cukor helyett barna cukorral és narancshéj helyett citromhéjjal készítjük el. Miután a torta megsült és kihűlt, 35 dkg friss málnát teszünk a tetejére, és meghintjük porcukorral.

Tipp:

Ha nem tudunk amarettit beszerezni, bármilyen omlós kekszből, ill. babapiskótából is kiváló tortaalap készülhet. A tölteléket narancshéj helyett zöldcitrom finomra reszelt héjával ízesítjük.


Epres-kivis túrótorta recepthez kapcsolódó receptek

Epres-kivis túrótorta

Epres-kivis túrótorta

A receptben szereplő torta nyolc szeletre vágható, de a tésztamasszát kis átmérőjű sütőformákba porciózva „egyszemélyes” minitortákat is süthetünk. Ideális desszert, ha kisebb (legfeljebb 4 fős) vendégséget várunk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés