Epres joghurthab recept

Epres joghurthab
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
4866

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a mutatós desszert a kora nyár ízeit varázsolja az asztalunkra. Tejszín helyett krémes biojoghurttal készítjük el, hogy a zsírtartalma alacsonyabb legyen. Behűtjük, hogy megdermedjen, és málnás-ribiszkés öntettel tálaljuk.

4 személyre

  • 2.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 45 dkg eper
  • 1 evőkanál zselatin
  • 5 dl zsírszegény natúr biojoghurt

A málnás-ribiszkés öntethez:

  • 2.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 12 dkg málna
  • 12 dkg piros vagy fekete ribiszke és még néhány fürt a díszítéshez
  • 1 evőkanál málna- vagy cseresznyelikőr

Elkészítés

Egy kis keverőtálba 3 dl hideg vizet öntünk, beleszórjuk a zselatint, és 5 percig ázni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A tálat egy forró vízzel telt lábas fölé helyezzük, és addig kavargatjuk a zselatint, amíg feloldódik. Levesszük a vízfürdőről, és félretesszük hűlni.

Közben egy tálban villával összetörjük az epret, s hozzáadjuk a cukrot. Beleöntjük a feloldódott zselatint, majd a joghurtot is, és az egészet jól összekeverjük. Négy 2 dl-es pohárba vagy desszertes tálkába kanalazzuk, lefedjük, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük az öntetet. A cukrot meg a ribiszkét 2 kiskanál vízzel egy kis lábasba tesszük, és felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, hogy a cukor feloldódjon. 1 percig főzzük alacsony hőfokon, azután levesszük a tűzről, és beleszórjuk a málnát. Botmixerrel pürésítjük, vagy villával összetörjük, majd szitán áttörjük.

Egy kevés öntetet a pohárba kanalazott gyümölcshabok tetejére csurgatunk, és mindegyiket egy kis fürt ribiszkével díszítjük. A megmaradt öntetet külön tálban az asztalra készítjük.

Tipp:

• Bajor szilvás joghurthabhoz: 1 evőkanál zselatint 5 percre beáztatunk 3 evőkanál almalébe. 2 dl félzsíros tejet forrásig hevítünk. Közben összekeverünk 1 egész tojást és 2 tojássárgáját 1 kiskanál kukoricakeményítővel és 4,5 dkg kristálycukorral. Ráöntjük a forró tejet, közben habverővel keverjük. A krémet visszaöntjük a kiöblített tejeslábasba, és alacsony hőfokon, állandóan kevergetve 3-4 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a beáztatott zselatint, és jól elkeverjük vele. A tejsodót egy tálba öntjük, és megvárjuk, amíg kihűl, közben néhányszor megkeverjük. Közben 4 kemény húsú, érett szilvát félbevágunk és kimagozunk, majd 4,5 dkg kristálycukorral és 1,7 dl almalével egy lábasba tesszük. 8-10 percig forrpont alatti hőmérsékleten főzzük (posírozzuk), amíg a szilva épp csak megpuhul. Szűrőkanállal kiemeljük a gyümölcsöket, a főzőlevet kb. 5 perc alatt csendes forralással besűrítjük, majd félretesszük hűlni. 1,5 dl zsírszegény natúr biojoghurtot a kihűlt tejsodóhoz keverünk, majd 1,5 dl tejszínből felvert habot is beleforgatunk. A tejsodós keverékből egy vékony réteget egy behűtött 1 literes formába kanalazunk, majd rátesszük a kihűlt szilvát. Ráterítjük a maradék tejsodós keveréket, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Végül kiborítjuk, és a szilvasziruppal tálaljuk.

Miért egészséges?

• A biojoghurt élő baktériumkultúrát tartalmaz, amely segíti az emésztést. Íze valamivel enyhébb és krémesebb a közönséges natúr joghurténál.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 185 kcal (771 kJ), fehérje 11 g, zsír 1 g (ebből telített 0,5 g), szénhidrát 33 g, (ebből cukor 33 g), rost 3 g, C-vitamin, kalcium, B2-vitamin, folsav, niacin, réz, kálium, cink


Epres joghurthab

Epres joghurthab

Ez a mutatós desszert a kora nyár ízeit varázsolja az asztalunkra. Tejszín helyett krémes biojoghurttal készítjük el, hogy a zsírtartalma alacsonyabb legyen. Behűtjük, hogy megdermedjen, és málnás-ribiszkés öntettel tálaljuk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Epres joghurthab recepthez

thumb
Bali78 - 2011. május 05.
Nagyon finom, málnával is. Hamarosan itt lesznek a finom magyar termékek. Annál nincs is jobb. Köszi, hogy feltetted.