Epres krémes recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Idén május vége felé még nagyon drága az eper, de rajongói már kisebb mennyiségből is üde finomságokat készíthetnek. Leves, turmix, shake, sütemény, desszert, dzsem, stb. egyaránt készülhet belőle. Nemcsak a gyümölcs, de a levele, szára, gyökere is gyógyhatású. Nézzünk utána, mi mindenre és milyen formában alkalmazhatjuk.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg mirelit vajas-leveles tészta
- 60 dkg földieper
- 6 db tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg vaj vagy Ráma
- 3 dl Hulala tejszín
- 3 dkg vaníliás cukor
- kb.2-3 dl tej
Elkészítés
A megmosott eper felét szeletekre vágjuk, a többit apróra kockázzuk. A mirelit leveles tésztát kiengedés után 3 részre vágjuk, lisztezett deszkára terített sütőpapíron egyenként kisebb tepsi méretűre nyújtjuk (25x35), megszurkáljuk villával. Az egyik lapot, ami majd a felső lesz, előre felvágjuk 3x4 kockára azért, hogy majd az egész süti szeletelésekor ne törjön össze. Papírostól a tepsi hátára emeljük, 200 fokon 15-15 perc alatt mindegyiket világos - ropogósra sütjük.
Felverjük a tejszínt. A Hulala már enyhén cukros, ne tegyünk bele cukrot. Nagyon keményre verjük fel. A vajjal vagy margarinnal habosra keverjük a cukor felét. A tejet felforraljuk, belekeverjük a reszelt citromhéjat. A tojássárgájákat mélyebb, hőálló tálban 5 percig keverjük a maradék cukorral. Beleszórjuk a keményítőt, majd lassan a forró tejet is hozzáöntjük. Kevergetve kihűtjük, majd hozzátesszük a cukros vajat, tovább keverjük, lazán hozzáadjuk a keményre felvert tejszínt és az apróra kockázott epret is. Az egész könnyedén habos legyen. Helyezzük a hűtőszekrénybe, amíg kenhetőre dermed.
Felével vonjuk be az alsó tésztalapot. Szórjuk rá a szeletelt eper felét, tegyük rá a második lapot. Kenjük meg a maradék krémmel, osszuk el rajta az eper szeleteket, fedjük be a négyzetekre vágott lapocskákkal. Hintsük meg vaníliás porcukorral. Hűtve tároljuk, a felső négyzetek mentén szeleteljük. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta