Epres krémes recept

Epres krémes
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
4680

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Idén május vége felé még nagyon drága az eper, de rajongói már kisebb mennyiségből is üde finomságokat készíthetnek. Leves, turmix, shake, sütemény, desszert, dzsem, stb. egyaránt készülhet belőle. Nemcsak a gyümölcs, de a levele, szára, gyökere is gyógyhatású. Nézzünk utána, mi mindenre és milyen formában alkalmazhatjuk.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg mirelit vajas-leveles tészta
  • 60 dkg földieper
  • 6 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg vaj vagy Ráma
  • 3 dl Hulala tejszín
  • 3 dkg vaníliás cukor
  • kb.2-3 dl tej

Elkészítés

A megmosott eper felét szeletekre vágjuk, a többit apróra kockázzuk. A mirelit leveles tésztát kiengedés után 3 részre vágjuk, lisztezett deszkára terített sütőpapíron egyenként kisebb tepsi méretűre nyújtjuk (25x35), megszurkáljuk villával. Az egyik lapot, ami majd a felső lesz, előre felvágjuk 3x4 kockára azért, hogy majd az egész süti szeletelésekor ne törjön össze. Papírostól a tepsi hátára emeljük, 200 fokon 15-15 perc alatt mindegyiket világos - ropogósra sütjük.

Felverjük a tejszínt. A Hulala már enyhén cukros, ne tegyünk bele cukrot. Nagyon keményre verjük fel. A vajjal vagy margarinnal habosra keverjük a cukor felét. A tejet felforraljuk, belekeverjük a reszelt citromhéjat. A tojássárgájákat mélyebb, hőálló tálban 5 percig keverjük a maradék cukorral. Beleszórjuk a keményítőt, majd lassan a forró tejet is hozzáöntjük. Kevergetve kihűtjük, majd hozzátesszük a cukros vajat, tovább keverjük, lazán hozzáadjuk a keményre felvert tejszínt és az apróra kockázott epret is. Az egész könnyedén habos legyen. Helyezzük a hűtőszekrénybe, amíg kenhetőre dermed.

Felével vonjuk be az alsó tésztalapot. Szórjuk rá a szeletelt eper felét, tegyük rá a második lapot. Kenjük meg a maradék krémmel, osszuk el rajta az eper szeleteket, fedjük be a négyzetekre vágott lapocskákkal. Hintsük meg vaníliás porcukorral. Hűtve tároljuk, a felső négyzetek mentén szeleteljük. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Epres krémes recepthez kapcsolódó receptek

Epres krémes

Epres krémes

Idén május vége felé még nagyon drága az eper, de rajongói már kisebb mennyiségből is üde finomságokat készíthetnek. Leves, turmix, shake, sütemény, desszert, dzsem, stb. egyaránt készülhet belőle. Nemcsak a gyümölcs, de a levele, szára,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Epres krémes recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. május 31.
Köszönöm nektek, Receptvarázs!
thumb
Receptvarázs - 2011. május 30.
Kedves Márta, beletettük!
thumb
vajdamarta - 2011. május 29.
Bocs-bocs, Nóri, 2-3 dl forró tej kell a kikevert tojássárgájákhoz. Van, amikor már 2 dl is besűríti, s akkor ne tegyük bele a javasolt mennyiséget. Kérlek, Receptvarázs, írd be, légy szíves pótold a hiányomat az összetevőknél. Köszönöm szépen! Márti
Nóra - 2011. május 28.
Szia! Szeretnék szólni, hogy hozzávalókból kimaradt a tej mennyisége. Egyébként nagyon tuti kis recept.