Epres-ricottás torta recept

Epres-ricottás torta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2173

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kezdjük az alapoknál, azaz a tortaalapnál: először kisütjük a könnyen és gyorsan elkészíthető tésztát. Ezután jöhet a ricottakrém és az ínycsiklandó gyümölcsréteg, majd további sütés helyett egy kis hűtés, és már kész is!

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 12 dkg liszt, egy kevés a nyújtáshoz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 6 dkg vaj, egy kevés a sütőformához
  • 2 db tojássárgája
  • szárazbab a vakonsütéshez

A töltelékhez:

  • 20 dkg ricotta
  • 10 dkg túró (20%-os zsírtartalmú)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 25 dkg értett földieper
  • 6 dkg áfonya
  • 4 evőkanál piros ribiszkelé

Elkészítés

A lisztet a munkalapra szitáljuk, azután rászórjuk a cukrot és a sót. A kupac közepén egy mélyedést alakítunk ki, beledaraboljuk a vajat, és beledobjuk a tojások sárgáját. Középről kifelé haladva, az egészet gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A sütőformát vékonyan kivajazzuk. Enyhén belisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kibéleljük vele a sütőformát. Az egészet fóliával letakarjuk, és 30 percre visszatesszük a hűtőbe.

A sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt terítünk, rászórjuk a szárazbabot, és 10–15 percig sütjük, amíg kissé megpirul.

A szárazbabot és a sütőpapírt eltávolítjuk, de a tésztát még 5 percig sütjük. Süteményesrácson kihűtjük, óvatosan kivesszük a formából, és tálalótálra tesszük.

A töltelékhez a ricottát a túróval, a mézzel és a narancshéjjal simára keverjük. A krémet szétterítjük a tortalapon, és egyenletesre simítjuk.

Megmossuk és megtisztítjuk az epret és az áfonyát. Az eperszemeket négyfelé vágjuk. A gyümölcsöket mutatósan elrendezzük a tortán. Egy kis lábasban a ribiszkezselét meglangyosítjuk, majd tortaecsettel a gyümölcsökre kenjük. Tálalás előtt érdemes 1–2 órára a hűtőszekrénybetenni, hogy az ízek összeérjenek.

Málnás-barackos ricottatortaA túrókrémet nem mézzel, hanem 1–2 kiskanálnyi rózsavízzel és 1 evőkanálnyi porcukorral készítjük. A gyümölcsborításhoz 12,5 dkg friss málnára és 3 érett őszibarackra lesz szükségünk (az utóbbit vékony gerezdekre vágjuk). A gyümölcsöket ribiszkezselé helyett baracklekvárral kenjük be, amelyet előzőleg felmelegítünk, és finom lyukú szitán áttörünk.

Trópusigyümölcs-torta - Két érett passiógyümölcsöt szitán áttörünk, és a pürét a ricottás krémhez keverjük. Egy mangót vékony gerezdekre vágunk, feldíszítjük vele a tortát, végül megkenjük baracklekvárral.


Epres-ricottás torta recepthez kapcsolódó receptek

Epres-ricottás torta

Epres-ricottás torta

Kezdjük az alapoknál, azaz a tortaalapnál: először kisütjük a könnyen és gyorsan elkészíthető tésztát. Ezután jöhet a ricottakrém és az ínycsiklandó gyümölcsréteg, majd további sütés helyett egy kis hűtés, és már kész is!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés