Epres sajttorta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
A megunhatatlan és abbahagyhatatlan sütemény!
- 30 dkg omlós keksz
- 5 evőkanál olvasztott vaj + a formában
A töltelékhez:
- 30 dkg eper
- 65 dkg puha krémsajt
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál liszt
- 3 db tojás
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 0.5 kiskanál mandulakivonat
A díszítéshez:
- 0.85 dl eper vagy ribizlilekvár
- 20 dkg eper
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 165 ºC-ra. A ledarált kekszet összedolgozzuk a vajjal, majd belenyomkodjuk egy kivajazott csatos tortaformába úgy, hogy kb. 2,5 cm magasan az oldalára is kerüljön, és 8 perc alatt aranybarnára sütjük.
A töltelékhez az epret pürésítjük, majd kimérünk belőle 2 dl-t (a maradékot másra használhatjuk).
A krémsajtot kikeverjük a cukorral, majd hozzádolgozzuk a lisztet és tojást. Ezután hozzákeverjük az eperpürét és a többi hozzávalót.
A krémet a tésztára öntjük, és 1 óra 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széleinél kissé elkezd barnulni, középen pedig felpuffad, berepedezik.
Miután kihűlt, legalább 4 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tortát egy késsel körbevágjuk, és levesszük róla a gyűrűt.
A díszítéshez a lekvárt kis lángon folyósra melegítjük. A torta tetején elrendezzük a félbevágott eperszemeket, és bevonjuk őket a meleg lekvárral.