Erőleves a tenger gyümölcseivel recept

Erőleves a tenger gyümölcseivel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
942

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ízletes halból és a tenger gyümölcseiből sáfránnyal, paradicsommal és cukkinivel áttetsző, könnyű, mégis erőteljes ízű levest készíthetünk. A leves mellé kínált, piros húsú paprikával ízesített pikáns ricottakrém és bagett sokkal könnyebb, mint a hasonló levesekhez általában felszolgált hagyományos fűszeres majonéz.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 2 db paradicsom meghámozva és kockára vágva
  • 1 db cukkini kis kockákra vágva
  • 0.25 kiskanál sáfrány
  • 1 l halalaplé lehetőleg házi
  • 40 dkg fekete kagyló héjában, megsikálva
  • 10 dkg fésűkagyló héjából kibontva
  • 10 dkg nyers királyrák páncéljából kibontva
  • 10 dkg lepényhal bőre nélkül
  • 1 evőkanál metélőhagyma a díszítéshez

A paprikás krémhez:

  • 15 dkg ricotta
  • 1 kis piros húsú paprika, kicsumázva és apróra összevágva
  • 1 db kis zellerszár apróra összevágva
  • 1 csipetnyi cayenne-i bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál metélőhagyma apróra vágva

Elkészítés

Elkészítjük a paprikás krémet. A piros húsú paprikát a cayenne-i borssal, a zellerszárral, a metélőhagymával és a sóval a ricottához keverjük. Letakarjuk, és további felhasználásig behűtjük.

A halalaplét egy nagy lábasban forrpontig hevítjük. Belemorzsoljuk a sáfrányt, jól megkeverjük, majd levesszük a tűzhelyről, és félretesszük.

A törött kagylókat és azokat is, amelyek ütögetésre nem csukódnak be, kidobjuk. A nedves kagylókat egy tiszta lábasba tesszük, amelyet szorosan lefedünk. (Nem kell hozzá vizet önteni.) Mérsékelt hőfokon 4 percig főzzük, közben időnként megrázogatjuk a lábast. Ellenőrizzük, hogy a kagylók kinyíltak-e, ha nem, újból lefedjük, és még 1-2 percig tovább főzzük.

Ráteszünk egy szűrőedényt az alaplevet tartalmazó lábasra, a kagylókat a szűrőedénybe borítjuk, hogy a levük az alaplébe csorogjon. Megvárjuk, amíg a kagylók kissé kihűlnek, kivesszük a héjukból, és félretesszük őket. Végül azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki, kidobjuk.

Kis éles késsel nem túl mély, hosszanti vágást ejtünk a rákok hátán. A kés hegyével eltávolítjuk a fekete tápcsatornát, amelyet kidobunk. A fésűkagylókat, méretüktől függően, keresztben 2-3 vékony szeletre vágjuk. A lepényhalfilét kb. 2 cm széles és 5 cm hosszú csíkokra vágjuk.

A halalaplét forrpontig hevítjük. Beledobjuk a kagylókat, a rákokat, a fésűkagylót és a csíkokra vágott lepényhalat. Megkavarjuk, és újból felforraljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és cukkinit, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 3 percig csendesen főni hagyjuk.

A levest előmelegített tálkákba merjük, és apróra vágott metélőhagymával díszítjük. A paprikás krémmel és bőséges mennyiségű franciakenyérrel körítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Használjunk 10 dkg kockára vágott, bőr nélküli lazacfilét a kagyló és szeletelt laskagombát a lepényhal helyett. Ha csirkehúslevest akarunk készíteni tésztával, a hal és a tenger gyümölcsei helyett vágjunk vékony csíkokra 30 dkg csirke- vagy pulykamellfilét, a halalaplé helyett pedig használjunk csirkealaplét (l. 24. o.). Az alaplét a sáfránnyal felforraljuk, hozzáadunk 4 evőkanálnyi kagylótésztát és a csirke- vagy a pulykahúst. 5-7 percig csendesen főzzük, kb. ennyi idő alatt fő meg a tészta és a hús is, amely fehérre színeződik. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, újból felforraljuk, és tálaljuk. A paprikás sajtkrém szósznak is kiváló: friss zöldségeket mártogathatunk bele, például zellerszárat, retket, édesköményt vagy uborkát.

Miért egészséges?

• A ricotta hasznos kalcium- és fehérjeforrás, és jóval kevésbé zsíros, mint általában a sajtok. Az erőleveshez kínált paprikás krém sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, C-vitaminban és béta-karotinban pedig lényegesen gazdagabb, mint a fűszeres majonéz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 310 kcal (1293 kJ), fehérje 28 g, zsír 7 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 34 g, (ebből cukor 7 g), rost 2 g, C-vitamin, B1-, B2-, B6-, B12-vitamin, kalcium, réz, szelén, folsav


Erőleves a tenger gyümölcseivel recepthez kapcsolódó receptek

Erőleves a tenger gyümölcseivel

Erőleves a tenger gyümölcseivel

Ízletes halból és a tenger gyümölcseiből sáfránnyal, paradicsommal és cukkinivel áttetsző, könnyű, mégis erőteljes ízű levest készíthetünk. A leves mellé kínált, piros húsú paprikával ízesített pikáns ricottakrém és bagett sokkal…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés