Fácánhúsleves vadrizzsel recept

Fácánhúsleves vadrizzsel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

170 perc

Megnézték:
2101

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy pár sült fácán – hagyományosan egy tyúk és egy kakas – csontjából gyerekjáték tápanyagokban gazdag, ízletes levest készíteni. Rizzsel, puhára párolt gombával és zöldfűszerekkel gazdagítva tökéletes fogás lehet valamilyen könnyű főétel előtt.

4 személyre

  • 0 só és só és fekete bors
  • 1 db kakukkfűágacska
  • 2 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma négyfelé vágva
  • 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma félbevágva
  • 1 nagy sárgarépa vastag karikákra vágva
  • 1 db zellerszár vastag karikákra vágva
  • 1.5 dl vörösbor
  • 1.5 dkg szárított vargánya
  • 2 sült fácán csontjai
  • 1 nagy szál petrezselyemzöld
  • 12 dkg barna csiperkegomba vékonyan felszeletelve
  • 5.5 dkg vadrizs és barna rizs vegyesen

A díszítéshez

  • 0.5 db narancs vékony csíkokra vágott héja
  • friss kakukkfűlevelek

Elkészítés

Egy nagy fazékban felforrósítunk 1 evőkanálnyi olajat, majd beledobjuk a hagymát, a sárgarépát és a zellert. 5-6 perc alatt megpirítjuk, közben időnként megkeverjük. A petrezselyemből, a kakukkfűből és a babérlevélből fűszercsokrot kötünk, majd a fokhagymával együtt a fazékba tesszük. Végül hozzáöntjük a vörösbort. 1 percig magas hőfokon forraljuk.

A fácáncsontokról levagdossuk a húst és félretesszük. A csontokat feldaraboljuk és a fazékba rakjuk, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon 2 óra hosszat csendesen főzzük. Leszűrjük, és éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Leszedjük a leves tetejéről a zsírt, felforraljuk, és 15-20 percig erőteljesen forraljuk, amíg 1,2 liternyire fogy. Beledobjuk a rizst és a félretett fácánhúst, jól összekeverjük, majd mérsékelt hőfokon 30 percig főzzük, hogy a rizs éppen csak megpuhuljon.

Közben a szárított vargányát leforrázzuk, és 20 percre beáztatjuk. Azután kivesszük a folyadékból, konyhai törlőpapíron lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a maradék 1 evőkanálnyi olajat, beledobjuk a csiperkegombát, és mérsékelt hőfokon 3 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a vargányát, amellyel még 1 percig pirítjuk.

Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a leveshez a pirított gombát, azután ízlés szerint szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. Néhány csík narancshéjjal és kakukkfűlevelekkel díszítve forrón tálaljuk.

Tipp:

• A fácánhúslevest lencsével is elkészíthetjük. Az alapléhez a vörösborral együtt hozzáadunk 1 evőkanálnyi összezúzott borókabogyót. Miután a leszűrt lé mennyiségét forralással 1,2 literre csökkentettük, hozzáadunk 5,5 dkg zöld lencsét, és 30 perc alatt lassú tűzön épp csak puhára főzzük. Ezután hozzáadunk 12 darab összevágott főtt gesztenyét és 1 szál vékonyan felkarikázott póréhagymát. Lefedjük, és csendesen főzzük, amíg a hagyma megpuhul (kb. 10 perc). Zellerlevelekkel díszítjük. A gesztenye keményítőtartalmú összetett szénhidrátokban gazdag, miközben alacsony a zsírtartalma. • Érdemes a sült szárnyasok csontjaiból alaplevet készíteni, hogy a bennük található tápanyagok ne vesszenek kárba. Ha nincs időnk az alapléből azonnal levest készíteni, forralással csökkentsük a mennyiségét (l. a 3. lépést), majd fagyasszuk le. Mártásokhoz vagy levesekhez bármikor felhasználhatjuk.

Miért egészséges?

• A fehér rizstől eltérően a barna rizs a csírát és a korpát is tartalmazza, ezért több rost és B-vitamin található benne. • A gomba a B-vitaminok közül B2-vitamint, niacint és pantoténsavat tartalmaz, ezenkívül pedig káliumot és megfelelő mennyiségű rezet is. • A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy észak-amerikai vízinövény szemtermése. A rizshez hasonlóan gluténmentes, ezért agluténra érzékeny személyek is fogyaszthatják. Hasznos mennyiségű B-vitamint, főként niacint, valamint élelmi rostot tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 165 kcal (688 kJ), fehérje 3 g, zsír 6 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 19,5 g, (ebből cukor 6 g), rost 2 g, E-vitamin, réz, B6-vitamin


Fácánhúsleves vadrizzsel recepthez kapcsolódó receptek

Fácánhúsleves vadrizzsel

Fácánhúsleves vadrizzsel

Egy pár sült fácán – hagyományosan egy tyúk és egy kakas – csontjából gyerekjáték tápanyagokban gazdag, ízletes levest készíteni. Rizzsel, puhára párolt gombával és zöldfűszerekkel gazdagítva tökéletes fogás lehet valamilyen…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés