Fahéjas-csokis tobozkeksz recept
Beküldő: Andi Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Igazán népszerűek a csokis kekszek kis családomban. Sokat törtem a fejemet, hogy az ünnep közeledtével milyen különlegességgel lepjem meg őket. Aztán eszembe jutott ez az érdekes toboz forma. A tetejére szórt fahéjas cukortól ropogós a külseje, de a belseje puha, omlós. A csoki az alján meg már csak hab a tortán. :-)
A recept hozzávalói ( személyre)
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 20 dkg margarin
- 20 dkg zsír
- 1 db citrom leve és reszelt héja
Tetejére:
- 3 ek cukor
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
Mártáshoz:
- 30 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. 1 órát a hűtőben hagyjuk pihenni.
Nagyméretű tepsi(ke)t kibélelünk sütőpapírral. Egy edénykében összekeverjük a cukrot a fahéjjal. A tésztából lisztezett kézzel diónyi golyókat formálunk. A golyókat vízcsepp formára alakítjuk. Egy lisztbe mártott ollóval a tészták mindkét oldalán kb. 4-5 mm-ként 45 fokos szögben bevágásokat ejtünk. Praktikusabb egy vastagabb pengéjű késsel a tészta alá nyúlni és így átemelni a tepsibe kicsi helyet hagyva a tobozkák között. Megszórjuk a fahéjas cukorral.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokit kockára törjük egy tálkába. Hozzáadjuk az olajat. Egy másik edénykében vizet melegítünk és a forró vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Megmártjuk benne a kekszeket és sütőpapírra fektetjük. Ha megszilárdult a csoki, szépen leválik a sütőpapírról.
Légmentesen zárható fémdobozban tároljuk, célszerű két csokis felet összefordítva, hogy ne maszatolják össze egymást a kekszek.
60 db keksz készült a fenti adag tésztából.