Falafel pitakenyérben recept

Falafel pitakenyérben
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
2526

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A falafelt, ezt a Közel-Keleten népszerű, csicseriborsóból készített fasírtot általában bő olajban sütik. Az alábbi, kellemesen fűszeres, és a reszelt répától ropogós, zsírszegény változatot a sütőben készítjük el.

4 személyre

  • 1 konzerv (40 dkg) lecsepegtetett és átöblített csicseriborsó
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • 0.5 kiskanál őrölt kömény
  • 1 csipetnyi cayenne-i bors
  • 1 bő csipetnyi kurkuma
  • 1 db összezúzott fokhagymagerezd
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 db finomra reszelt sárgarépa
  • 1 evőkanál felaprított friss korianderzöld,
  • 4 db nagy pitakenyér
  • 1 db csíkokra vágott kötöző- vagy római saláta
  • 2 db vékonyan felszeletelt hosszúkás paradicsom
  • 8 evőkanál zsírszegény natúr joghurt
  • 2 evőkanál felaprított friss mentalevél
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. A csicseriborsót az olajjal együtt tálba tesszük, és krumplinyomóval áttörjük. Belekeverjük a köményt, a cayenne-i borsot, a kurkumát, a fokhagymát, a citromlét, a sárgarépát, a koriandert és a fekete borsot (ízlés szerint), majd az egészet jól összedolgozzuk. A hozzávalókat a sárgarépa és a koriander nélkül háztartási robotgépben is összeturmixolhatjuk, majd a kapott masszához adjuk a répát és a koriandert.

16 kerek fasírtot formálunk, amelyek átmérője 3 cm legyen. A sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, és 15–20 percig sütjük, amíg ropogós világosbarnára pirulnak. (Félidőnél a másik oldalukra fordítjuk a húspogácsákat.)

Mielőtt a fasírtok kisülnek, a pitakenyereket a sütőben felmelegítjük. Kivesszük, az egyik oldalukon vízszintesen behasítjuk, majd óvatosan szétnyitjuk őket.

A pitákat megtöltjük a csíkokra vágott salátával és a paradicsomszeletekkel, majd a falafellel. A mentát és a joghurtot összekeverjük, ízlés szerint megborsozzuk, és a falafelre csurgatjuk. Forrón tálaljuk.

Tipp:

• A falafelt mentás joghurttal és salátával hidegen is tálalhatjuk. Meleg pitakenyeret adunk hozzá. Rostban gazdagabb változathoz teljes kiőrlésű gabonából sütött pitakenyeret használjunk. A falafel kiváló előétel: mindegyik fasírtba egy koktélpálcikát szúrunk, és a mentás joghurtba mártogatva fogyasztjuk.

Miért egészséges?

A csicseriborsót az egész világon ismerik, bár főként a közel-keleti és az indiai konyha kedveli. Rendkívül egészséges, hiszen fehérjében, összetett szénhidrátokban és élelmi rostban, továbbá fontos tápanyagokban, így káliumban, folsavban és vasban gazdag, ugyanakkor alig van benne zsír, koleszterin és só.

A recept tápértéke:

Energia 330 kcal, zsír 4 g (ebből telített 1 g), fehérje, 15 g, szénhidrát 61 g, nátrium 365 mg (só 0,91 g), élelmi rost 10 g., Megfelelő káliumforrás (456 mg)


Falafel pitakenyérben

Falafel pitakenyérben

A falafelt, ezt a Közel-Keleten népszerű, csicseriborsóból készített fasírtot általában bő olajban sütik. Az alábbi, kellemesen fűszeres, és a reszelt répától…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés