Falusi burgonyapüré recept

Falusi burgonyapüré

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1430

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezúttal nem lágy, krémes burgonyapürét készítünk, hanem egy kissé darabosra törjük a burgonyát, és pirított, füstölt pulykamellet és aranybarnára sült hagymát adunk hozzá. Még az is könnyen megeshet, hogy a főétel háttérbe szorul majd e mögött az ínycsiklandó köret mögött.

6 személyre

  • 67.5 dkg meghámozott és feldarabolt lisztes burgonya (például Panda vagy Lady Rosetta)
  • 4 szelet durvára darabolt füstölt pulykamell
  • 1 felaprított lilahagyma
  • 1 kiskanál felaprított friss kakukkfű
  • 5 evőkanál félzsíros tej
  • 2.5 dkg darabokra vágott vaj
  • 2 db újhagyma zöld részei hajszálvékonyra felkarikázva
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát lobogó vízbe tesszük, és puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, visszatesszük az üres lábasba, majd lassú tűzön elpárologtatjuk belőle a nedvességet. Levesszük a lángról, lefedjük, és melegen tartjuk.

A füstölt pulykamellet és a lilahagymát teflonserpenyőben, közepes lángon addig pirítjuk, amíg a pulykamell ropogósra,a hagyma aranybarnára sül. Megszórjuk a kakukkfűvel.

Miközben a füstölt pulykamell és a hagyma pirul, egy kislábasban, közepes lángon addig melegítjük együtt a tejet ésa vajat, amíg a vaj felolvad, és a tej éppen forrni kezd. A burgonyára öntjük. Ízlés szerint megborsozzuk, és krumplinyomóval összetörjük. Ne használjunk elektromos mixert vagy robotgépet; a pürének kissé darabosnak kell maradnia. Belekeverjük az újhagyma zöldjét. A tetejére kanalazzuk a pulykahúst és a sült hagymát, azután tálaljuk.

Tipp:

• A félzsíros tej helyett használhatunk egy keveset a burgonya főzővizéből, esetleg mérsékelten sózott csirke- vagy marhahúsalaplét, írót, zsírszegény natúr joghurtot vagy krémtúrót. A burgonya főzővizét ízesítsük fokhagymával, 2-3 szál friss kakukkfűhajtással, 1 apróra vágott vöröshagymával vagy egy csipetnyi borssal.

Miért egészséges?

A vajban több a telített zsírsav, mint a margarinban, de mértékkel nyugodtan fogyaszthatjuk – legalábbis, ha nem magas a koleszterinszintünk, mert ha igen, használjunk inkább koleszterincsökkentő margarint.

A recept tápértéke:

Energia 164 kcal, zsír 7 g (ebből telített 3 g), fehérje, 4 g, szénhidrát 21 g, nátrium 269 mg (só 0,7 g), élelmi rost 2 g., Hasznos káliumforrás (510 mg)


Falusi burgonyapüré

Falusi burgonyapüré

Ezúttal nem lágy, krémes burgonyapürét készítünk, hanem egy kissé darabosra törjük a burgonyát, és pirított, füstölt pulykamellet és aranybarnára…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés