Fánkgolyócskák

Fánkgolyócskák

Állunkon csorog a málna!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 20 dkg liszt + a dagasztáshoz
  • csipet só
  • 5 dkg hideg Rama
  • 1 csomag porélesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 dl kézmeleg tej
  • étolaj
  • 4 evőkanál málnalekvár
  • porcukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet a sóval egy edénybe szitáljuk, elmorzsoljuk a Ramával, majd hozzákeverjük az élesztőt és a cukrot.

A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az enyhén felvert tojást és a tejet, majd gyorsan összekeverjük, és lágy tésztává gyúrjuk.

A tésztát belisztezett felületen kb. 8 percig dagasztjuk, majd egy edénybe tesszük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, és belisztezett felületen kis golyókat formálunk belőle.

A golyók tetejét becsippentjük, az aljukat gömbölyűre formáljuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, és meleg helyen ismét a duplájára kelesztjük.

Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a fánkokat aranybarnára sütjük benne.

A fánkok oldalán még melegen kis vágást ejtünk, a lekvárt habzsákból a fánkokba töltjük, majd a fánkgolyókat egy kevés cukorban megforgatva tálaljuk.