Fánkgolyócskák

Fánkgolyócskák

Annyira cukik ezek a fánkocskák, már régóta szemezgettem velük. Valahol láttam őket, és nagyon megtetszettek. Most végre kedvet kaptam hozzá, hogy elkészítsem.

4 személyre

  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 dl tej
  • 6 dkg puha vaj
  • 5 dl olaj a sütéshez
  • 2 dl sárgabaracklekvár a töltéshez
  • 1 kis flakon csőrös, amivel megtöltjük a fánkokat
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál fahéj keverve a szóráshoz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tészta összetevőit egy háztartási robotgép táljába öntjük, és jól kidagasztjuk. Akkor jó, ha nem túl lágy a tészta. Letakarva 1 órát kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és 18 gombócotó gömbölyítünk 5 ujjunk között a tésztából. Olajos táblára helyezzük, és duplájára kelesztjük letakarva.

Egy edénybe öntjük az olajat, és felforrósítjuk. Szép pirosra sütjük a fánkokat, de már közepes hőmérsékleten, nehogy megégjen hirtelen. Egyenletesen forgassuk a golyókat. Szűrőlapáttal kiszedjük, majd itatós papírra szedjük. Lekvárral töltjük meg a fánkok közepét. Akár dresszingzsákból vagy csőrös flakon segítségével. Fahéjas cukorral szórjuk meg és azonnal tálaljuk.