Farsangi fánk

Farsangi fánk

Az idei farsangkor is megsütöttem a hagyományos kerek, szalagos, tejjel dagasztott fánkot. Most különösen szépre sikeredett, ám tálaláskor a dzsemmel, porcukorral díszített szépségek sora már nem várta meg a fotózást, ill. én is megfeledkeztem róla:), így csak a sütés közben készült fotót tölthettem fel. Ezen is jól látszik, mennyire szalagos és magas lett.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 20 darab fánkhoz:

  • 2.5 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 50 dkg fehér liszt
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál rum
  • 1 mokkáskanál só
  • vaníliás porcukor, sárgabarackdzsem a tálaláshoz

A sütéshez:

  • 8 dl étolaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzá keverünk 1 evőkanál porcukrot, 4 evőkanál lisztet és felfuttatjuk. A kézmeleg liszthalom közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, megsózzuk, beleadjuk a maradék porcukrot, beleöntjük az élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk a langyosan folyós vajat, majd a rumot is. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk.

Erőteljes mozdulattal kiszaggatjuk, hogy a forma ne nyomja össze, hanem vágja a korongok oldalát, mert így jön fel szép magasra sütés közben, így lesz szalagos a fánk. Letakarva megint kb. 20 percig kelesztjük. Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. Hüvelykujjunkkal mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, négyesével a forró olajba helyezzük. Lefedjük, 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül, 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük.

Papírtörlővel bélet tálban függőlegesen állítva lecsepegtetjük. Langyos sárgabarackdzsemet kanalazunk a fánkok mélyedésébe, vaníliás porcukorral dúsan meghintjük és frissiben tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta