Fehér gazpacho recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
Krémes, selymes leves
- 22.5 dkg mandula
- 7.5 dl jéghideg víz
- 1 nagy szelet kenyér belseje, vízbe áztatva
- 3 gerezd fokhagyma, öszszezúzva és egy kiskanál sóval elkeverve
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál sherryecet
- só és fekete bors (ízlés szerint)
- 20 dkg fehér szőlő (muskotály)
Elkészítés
A mandulát addig turmixoljuk, míg hozzá nem ragad a turmixgép falához. A gépet kikapcsoljuk, s a szélekről fellazítjuk a masszát. Hozzáadunk 5 evőkanál vizet, és addig turmixoljuk tovább, amíg szilárdabb pépet nem kapunk.
A kenyeret kinyomkodjuk, a fokhagymával együtt hozzáadjuk a mandulához, majd az egészet simára keverjük. Beleöntjük az olívaolajat is, majd fokozatosan a maradék vizet, és az egészet továbbturmixoljuk, míg az állaga tejszínszerű nem lesz.
A masszát egy nagy tálba öntjük, és ízlés szerint sherryecettel, sóval és borssal ízesítjük (akkor jó, ha egyensúlyban marad a mandula, fokhagyma és sherryecet íze). Legalább egy órán át hűtjük, és tálalás előtt ismét megkóstoljuk, szükség esetén még fűszerezzük.
Tálaláshoz mélytányérokba merjük, és egyenlően elosztva beletesszük a szőlőt is.