Fekete-erdei meggytorta recept

Fekete-erdei meggytorta
5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
15387

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A délnyugat-németországi Baden tartományban hajdan az ünnepi lakomák libamájpástétommal kezdődtek, ropogós vadkacsával folytatódtak, és laktató fekete-erdei tortával fejeződtek be.

12 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A piskótatésztához:

  • 7 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg kakaópor
  • 25 dkg cukor
  • sütőpapír
  • 70 dkg meggy (vagy 1 üveg kimagozott meggybefőtt kb. 45 dkg)
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 cső fahéj
  • 2 lap színtelen zselatin
  • 3.5 evőkanál cseresznyepálinka
  • 1 l tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 tábla csokoládé

Elkészítés

A tésztához tegyük a tojásokat és a cukrot egy tálba. Állítsuk meleg vízfürdőbe, és verjük habverővel, amíg meglangyosodik. Vegyük ki a tálat a vízfürdőből, és verjük további 8 percig, hogy krémszerű legyen.

Melegítsük elő a sütőt. Olvasszuk fel a vajat. Szitáljuk össze a lisztet, a kukoricakeményítőt és a kakaóport, és keverjük hozzá a tojáshoz. Végül lassan öntsük hozzá a folyékony vajat.

Béleljünk ki egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Töltsük bele a tésztát, simítsuk el a tetejét, majd süssük 30-35 percig. Amikor a piskóta kihűlt, vágjuk el vízszintesen három egyenlő részre.

A töltelékhez mossuk meg a friss meggyet, távolítsuk el a szárát, és magozzuk ki. Főzzük fel 2 dl vízben, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, közben a levét fogjuk fel (ha meggykompótot használunk, ugyanígy járjunk el). Forrósítsuk fel a levet a szegfűszeggel és a fahéjjal. Néhány perc múlva vegyük ki a fahéjcsövet. Áztassuk be a zselatint, nyomkodjuk ki, és sűrítsük be vele a még meleg gyümölcslevet.

Csöpögtessünk cseresznyepálinkát az alsó tortalapra, és kenjük rá a besűrített meggyszirup felét. Tegyük rá a meggy felét. Verjünk a tejszínből kemény habot, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a habfixálót. Kenjük a hab negyedét a meggyre.

Helyezzük rá a második tortalapot. Csöpögtessünk rá cseresznyepálinkát, kenjük rá a maradék meggyszirupot, tegyük rá a maradék meggyet (néhány szemet tegyünk félre) és kenjük rá a tejszínhab második negyedét.

Helyezzük rá az utolsó tortalapot. Erre is csepegtessünk cseresznyepálinkát. Vonjuk be a maradék tejszínhabbal a torta tetejét és oldalát. Egy kevés habot töltsünk habzsákba.

Reszeljük az egész tábla csokoládét a tortára. Díszítsük a habzsákból kinyomott habbal és a félretett meggyszemekkel. Tartsuk a tortát a hűtőben - másnap a legfinomabb.

Más változat.
Süssük meg a piskótát az elmondottak szerint, de csak a hozzávalók kétharmadával. Vágjuk el vízszintesen. 12 dkg búzalisztből, fél kiskanál sütőporból, a sóból, 6 dkg vajból, 2 evőkanál cukorból és 2 tojássárgájából gyúrjunk omlós tésztát, hűtsük be, majd nyújtsuk ki egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alján, és villával néhány helyen szurkáljuk meg. Süssük meg a sütőben 180 °C-on. Hagyjuk kihűlni. Öntsük a meggyet szitába, és fogjuk fel a levét. 3-4 evőkanál levet keverjünk el 4 dkg kukoricakeményítővel. Főzzük fel a maradék meggylevet 5 dkg cukorral, és öntsük hozzá a keményítőt. Forraljuk fel még egyszer. Adjuk hozzá a meggyet, és fűszerezzük egy-egy csipetnyi fahéjjal és szegfűszeggel. Kenjünk az omlós tésztalapra 10 dkg meggylekvárt, és borítsuk be az egyik piskótalappal. Kenjük rá a meggyes keveréket. 6 dl tejszínből, amelyet 2 csomag habfixálóval, 4 dkg cukorral és 4 evőkanál cseresznyepálinkával dúsítottunk, verjünk kemény habot. Kenjük a hab felét a meggyes keverékre. Helyezzük rá a második piskótalapot, és kenjük rá a maradék tejszínhabot. Díszítsük a tortát a fent leírtak szerint.

Tipp:

Felső/alsó láng: 190 °C
Gáz: 3. fokozat


Fekete-erdei meggytorta

Fekete-erdei meggytorta

A délnyugat-németországi Baden tartományban hajdan az ünnepi lakomák libamájpástétommal kezdődtek, ropogós vadkacsával folytatódtak, és laktató fekete-erdei tortával fejeződtek be.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Fekete-erdei meggytorta recepthez

Csikóné Rózsika - 2010. február 23.
Nagyon finom lehet, ki fogom próbálni. Köszi, hogy közzétetted a receptet.